Brits onderzoek: vaccin zeer hoopgevend voor kankerpatiënten.

26-04-2024 16:41

 

 

Auteur: ONZE REDACTIE - telegraaf.nl/nieuws

 

 

 

Er zou echte hoop zijn voor huidkankerpatiënten, die lijden aan een melanoom. In een Londens ziekenhuis wordt nu fase drie-onderzoek gedaan naar een nieuw gepersonaliseerd mRNA vaccin, gericht op melanoom. Deze ernstige vorm van huidkanker treft jaarlijks 132.000 mensen wereldwijd.

 

 

 

 

 

 

In Nederland krijgen, volgens het KWF, ongeveer 8300 mensen jaarlijks een melanoom. Als deze vorm van huidkanker is uitgezaaid, was de levensverwachting tot voor kort slechts zeven maanden. De toepassing van immunotherapie heeft die levensverwachting al erg verbeterd. Voor het eerst durven artsen die experimenteren met het nieuwe vaccin nu het woord ’genezing’ in de mond te nemen.

 

De complete Britse pers bericht vrijdagochtend enthousiast over het fase drie-stadium waarin de testen met het mRNA vaccin zich nu bevinden. Honderden patiënten in het Londense Universiteitsziekenhuis krijgen het voorgeschreven, nu het fase twee-onderzoek onder leiding van de NHS Foundation Trust van de University College London Hospitals (UCLH), zeer succesvol is afgesloten. Ondermeer de vaccinfabrikant Moderna, bekend van een van de coronavaccins, is erbij betrokken.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Dr Heather Shaw legt de werking van het nieuwe vaccin uit aan een van de eerste geïnjecteerden muziekleraar Steve Young ’Eerst dacht ik dat het gewoon een bultje op mijn hoofd was’

Dr Heather Shaw legt de werking van het nieuwe vaccin uit aan een van de eerste geïnjecteerden muziekleraar Steve Young ’Eerst dacht ik dat het gewoon een bultje op mijn hoofd was’

Foto: ANP / HH.

 
 
 
 
 

Echte doorbraak:


Dr. Heather Shaw, de coördinator van het onderzoek, zegt dat het vaccin mensen met een melanoom kan genezen. Nu wordt, vertelt zij, ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheden bij long-, nier- en blaaskanker. „Dit is een van de meest opwindendste dingen die we in lange tijd hebben gezien” zegt Shaw. „Eindelijk kunnen we hoop bieden.”
 
 
Het vaccin, dat in de medische wereld wordt aangeduid als mRNA-4157, wordt gepersonaliseerd door een klein stukje van de tumor van de patiënt weg te nemen waarvan vervolgens het dna wordt vastgesteld. Bij het hele proces wordt AI (kunstmatige intelligentie) gebruikt. Het gepersonaliseerde vaccin zorgt ervoor dat de kankercellen beter herkend worden door het eigen immuunsysteem. Witte bloedcellen worden aangespoord om de kankercellen aan te vallen, zelfs als ziekenhuisapparatuur de tumorcellen nog niet ziet. „Het is echt de volgende stap in de immunotherapie.” aldus Shaw.
 
 

Bestaande immunotherapie:

Het nieuwe vaccin zou naast de bestaande immunotherapie moeten worden gegeven. Patiënten, zo legt de Shaw uit, zouden naast 200 mg van de gebruikelijke medicijnen elke drie weken 1 mg van dit mRNA vaccin toegediend moeten krijgen. Er worden voor het fase 3-onderzoek 1100 Britse patiënten benaderd.

 

Dr. Shaw sprak ook met een van de eerste patiënten die het mRNA-vaccin kreeg, de 52-jarige muziekleraar Steve Young. „Eerst dacht ik dat het bultje op mijn hoofd niks was. Toen dacht ik dat ik doodging. Nu heb ik weer hoop”, aldus Young.

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl