Darmbacteriën gekoppeld aan jongere darmkankerpatiënten.

07-04-2024 16:43

 

 

Auteur: Sanjana Gajbhiye - Schrijver van Earth.com-staf.

 

 

Artikel afbeelding

 

 

 

Een nieuwe studie suggereert een verrassend verband tussen hogere niveaus van bepaalde darmbacteriën en jongere darmkankerpatiënten. Deze bacteriën worden geassocieerd met ongezonde diëten die veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten en weinig fruit, groenten en vezels.

 

Als je dacht dat darmkanker iets was waar alleen oudere mensen zich zorgen over hoefden te maken, denk dan nog eens goed na. Het aantal gevallen van darmkanker onder jongeren stijgt in een alarmerend tempo. Zou de sleutel tot deze trend de microscopische wereld in ons kunnen zijn?

 

 

Het ecosysteem van darmbacteriën:

Uw spijsverteringskanaal herbergt een enorme en complexe gemeenschap van micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en andere. Dit dynamische ecosysteem staat bekend als uw darmmicrobioom en heeft verstrekkende gevolgen voor uw algehele gezondheid.

 

Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in tal van lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering, de regulering van het immuunsysteem en zelfs het beïnvloeden van het mentale welzijn.

 

Het behouden van een gezond darmmicrobioom houdt in dat er een delicaat evenwicht moet worden gevonden tussen nuttige en potentieel schadelijke bacteriën. Bepaalde bacteriën dragen positief bij aan onze gezondheid, terwijl andere juist ontwrichtend kunnen zijn.

 

 

Darmbacteriën die verband houden met darmkanker:

Onderzoekers van het Guangxi Medical University Cancer Hospital identificeerden drie groepen bacteriën die in verhoogde concentraties aanwezig zijn in de ingewanden van jongere darmkankerpatiënten:

 

 

Fusobacterie:

Dit type bacterie wordt geassocieerd met ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Chronische ontstekingen kunnen in de loop van de tijd cellen beschadigen, waardoor mogelijk omstandigheden ontstaan ​​die gunstig zijn voor de ontwikkeling van kanker.

 

 

Clostridium:

Deze bacteriegroep omvat soorten zoals C. difficile , een bacterie die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van ernstige en soms levensbedreigende aanvallen van diarree. Een overmatige groei van Clostridium-bacteriën kan het normale darmmilieu verstoren en mogelijk bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder een mogelijk verhoogd risico op kanker.

 

 

Shewanella:

De rol van deze bacterie is minder bekend. Wetenschappers hebben in het onderzoek waargenomen dat het gedijt op het oppervlak van tumoren, wat de bezorgdheid doet rijzen dat het actief zou kunnen bijdragen aan de groei van kanker.

 

 

Darmonderzoek: kan wat we eten kanker veroorzaken?


Het mogelijke verband tussen voeding en het risico op darmkanker is niet geheel nieuw. Eerder onderzoek heeft een verband gelegd tussen diëten met veel bewerkt vlees, geraffineerde granen en suikerhoudende dranken en verhoogde niveaus van schadelijke darmbacteriën .

 

Hoewel deze voedingskeuzes vaak aantrekkelijk zijn vanwege het gemak en de smaak, hebben ze schadelijke gevolgen voor het delicate evenwicht van ons darmmicrobioom.

 

Wanneer we consequent sterk bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde granen en suikerhoudende dranken consumeren, voeden we in wezen de groei van schadelijke bacteriën in onze darmen. Deze bacteriën gedijen op eenvoudige suikers en een gebrek aan vezels, waardoor ze nuttige bacteriën kunnen verslaan.

 

De onbalans leidt tot een cascade van negatieve effecten, waaronder chronische ontstekingen en veranderingen in de darmomgeving. Dit creëert omstandigheden waarin schadelijke cellen, waaronder kankercellen, kunnen floreren.

 

 

Goede darmbacteriën:

Aan de andere kant lijken diëten die rijk zijn aan vezels, fruit, groenten en volle granen (zoals het mediterrane dieet) de gezonde soorten bacteriën te cultiveren. 

 

 

Enkele goede jongens in de darmen zijn onder meer:

 
  • Bifidobacterium: Je vindt deze misschien in yoghurt – een klassiek probioticum. Ze helpen vezels af te breken en produceren verbindingen die ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten lijken te hebben.
 
  • Akkermansia: Dit type bacterie heeft ook ontstekingsremmende effecten laten zien, waardoor het risico op darmkanker mogelijk zelfs wordt verlaagd. Tijd om die groenten in te laden!

 


Darmbacteriën en andere vormen van kanker linken:

De toenemende aantallen darmkanker onder jongeren zijn alarmerend, maar het is geen geïsoleerd fenomeen. Er is een zorgwekkende stijging in de incidentie van verschillende soorten kanker van het spijsverteringskanaal, waaronder maag-, pancreas- en slokdarmkanker, bij jongere mensen.

 

Deze trend zorgt ervoor dat experts dringend onderzoek doen naar mogelijke oorzaken, waarbij voeding een belangrijk aandachtsgebied wordt. De samenstelling van onze darmbacteriën kan een cruciale factor blijken te zijn bij het begrijpen van deze golf van spijsverteringskankers.

 

Hoewel het verband tussen darmonevenwichtigheden en darmkanker steeds duidelijker wordt, onderzoeken wetenschappers nu of soortgelijke microbiële verstoringen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van andere vormen van kanker in het spijsverteringsstelsel.

 

Er wordt onderzoek gedaan om te bepalen of een ongezond darmmicrobioom een ​​omgeving creëert die het risico op meerdere soorten kanker verhoogt.

 

 

Bestudeer betekenis:

Hoewel dit specifieke onderzoek geen directe oorzaak-en-gevolgrelatie tussen specifieke voedingsmiddelen zoals vleeswaren en darmkanker vaststelt, dient het als een cruciale herinnering aan de diepgaande invloed die voeding heeft op onze darmgezondheid.

 

Een groeiend aantal bewijzen suggereert dat een dieet dat prioriteit geeft aan onbewerkte voedingsmiddelen, groenten, fruit en vezels – terwijl het zwaarverwerkte opties beperkt – ons darmmicrobioom kan verbeteren.

 

Bovendien kunnen de potentiële voordelen van een gezonder dieet veel verder reiken dan een verminderd risico op darmkanker. Onderzoekers onderzoeken actief of het optimaliseren van darmbacteriën door middel van voedingskeuzes ons risico op het ontwikkelen van andere soorten kanker en chronische ziekten kan beïnvloeden.

 

Terwijl onderzoek op dit gebied aan de gang is, benadrukt het de potentiële kracht van ogenschijnlijk eenvoudige veranderingen in het voedingspatroon. Als een verschuiving naar volledig, plantaardig voedsel en weg van zwaar bewerkte opties een positieve invloed kan hebben op ons darmmicrobioom en mogelijk ons ​​risico op verwoestende ziekten zoals kanker kan verminderen, onderstreept dit het belang van het maken van bewuste voedselkeuzes.

 

 

Hoe houd je de darmen gezond?

 

Het behouden van een gezond darmmicrobioom hangt af van de keuzes die we tijdens de maaltijden maken. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstrategieën om een ​​bloeiende darmgemeenschap te bevorderen:

 

  • Omarm een ​​regenboog op uw bord: geef prioriteit aan een gevarieerde selectie groenten en fruit in uw dieet. Deze plantaardige voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels, die fungeren als een prebioticum en de groei van nuttige bacteriën stimuleren.
 
  • Ga voor volkoren: Kies waar mogelijk voor volle granen in plaats van geraffineerde granen. Volle granen zijn een waardevolle bron van vezels en andere voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond darmmilieu.
 
  • Vezel is je vriend: Vezel speelt een cruciale rol in de darmgezondheid. Zoek vezelrijk voedsel zoals peulvruchten, noten en zaden om uw darmbacteriën te ondersteunen.
 
  • Beperk bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers: Bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers bevatten vaak niet de heilzame voedingsstoffen die nodig zijn voor de darmgezondheid. Het beperken van deze items draagt ​​bij aan het creëren van een omgeving waarin goede bacteriën kunnen floreren.
 
  • Matige consumptie van rood vlees: Studies suggereren dat overmatige inname van rood vlees verband kan houden met een onbalans in de darmbacteriën. Het beperken van de consumptie van rood vlees en het opnemen van andere eiwitbronnen kan nuttig zijn.

 

 

Vergeet niet dat consistentie de sleutel is . Hoe meer u prioriteit geeft aan deze keuzes, hoe meer u een darmomgeving bevordert die een optimale gezondheid ondersteunt en zelfs het risico op chronische ziekten kan verminderen.

 

 

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Microbiology Spectrum.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.