Gemeente zet in op voorkomen huidkanker.

29-04-2024 17:19

 

 

Auteur: Joost Verhagen - hcnieuws.nl/lokaal/overig

 

 

Afbeelding

Pixabay.com

 

 

 

HAARLEMMERMEER: De gemeente Haarlemmermeer gaat zich actief inzetten voor de preventie van huidkanker. Dat heeft het college dinsdag in een brief aan de gemeenteraad bekend gemaakt. Daarmee sluit Haarlemmermeer zich aan bij de GGD, het Huidfonds en andere gemeenten binnen de regio Kennemerland, die dit jaar ook beginnen met de pilot om huidkanker te voorkomen. De campagne wordt gesubsidieerd door het KWF. Het college had eerder al in antwoord op vragen vanuit D66 laten weten dat deze campagne werd voorbereid.

 

Wethouder Mariette Sedee-Schuitemaker onderschrijft dat het belangrijk is om risicogroepen bewust te maken van de risico’s op huidkanker, die vooral door de zon en zonnebanken vergroot worden. “Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het kan ontwikkelen,” zo onderschrijft de wethouder. Toch waarschuwt ze ook dat het voor iedereen belangrijk is om je goed in te smeren. Ze doet daarmee ook een oproep aan ouders, al vallen kinderen niet onmiddellijk onder de risicogroepen waarop de campagne zich voornamelijk richt. “Smeer je kinderen in, zet ze een hoedje op of zet ze onder een parasolletje,” aldus het advies van de wethouder.

 

De campagne is op 1 april officieel van start gegaan. In het eerste jaar ligt de focus van de campagne voornamelijk op het vergroten van de bewustwording van het risico op huidkanker, wat momenteel in Nederland de meest voorkomende kankervariant is. Dat zou moeten gebeuren door middel van een campagne gericht op risicogroepen en het aanbieden van een speciaal lespakket.  Daarnaast moeten er op verschillende plekken in de gemeente speciale palen worden neergezet waar bezoekers van bijvoorbeeld recreatiegebieden zonnebrandcrème kunnen krijgen, en zal er bij de voedselbank aandacht worden besteed aan het belang van goed insmeren en zal zonnebrandcrème worden aangeboden. Ook zullen er voor bijzondere gelegenheden speciale KWF ‘smeerteams’ worden ingezet, die inwoners van de gemeente indien gewenst kunnen insmeren tijdens speciale evenementen.

 

 

 

 

Bron:www.hcnieuws.nl