Heeft voeding invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken?

22-01-2024 17:45

 

 

 

 

Sommige voedingsmiddelen, voedingsupplementen en kruidenpreparaten kun je beter niet met bepaalde medicijnen combineren. Zij kunnen invloed hebben op hoe medicijnen werken. Hierdoor kun je meer last krijgen van bijwerkingen, of het medicijn werkt minder goed.

 

 

Ons advies:

Volg de adviezen die bij de medicijnen worden gegeven over het tijdstip van innemen, de verdeling (dosis) over de dag, de combinatie met maaltijden of juist het vermijden ervan.

 

Ook de manier waarop je een medicijn neemt heeft invloed op de werking ervan. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet eten voordat je een medicijn neemt. Het beïnvloedt hoe snel je lichaam een medicijn opneemt, de concentratie ervan in het bloed, en hoe lang het in het lichaam blijft.

 

Bespreek altijd met je arts en apotheker als je op eigen initiatief een kruidenpreparaat of supplementen wilt gebruiken of al gebruikt. Vraag na of je grapefruit mag nemen bij je medicatie.

 

Vermijd in sommige gevallen visolie, als je chemotherapie krijgt. In alle gevallen geldt: vraag bij twijfel je apotheker om advies.

 

 

Voeding en medicijnen:

Sommige medicijnen moet je nuchter, juist bij de maaltijd of met een bepaald soort drinken innemen. Ook kan het zijn dat je ze juist niet mag combineren met een bepaald voedingsmiddel, zoals grapefruit. Dat staat meestal ook in de bijsluiter. Lees daarom altijd de bijsluiter of kijk op apotheek.nl.

 

 

Grapefruit en medicijen:

Grapefruit (en hieraan verwante citrusvruchten, zoals pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel)kunnen de werking van medicatie ernstig verstoren. Hierdoor kan medicatie minder goed werken, of heb je een grotere kans op het krijgen van bijwerkingen.

 

De apotheek laat met behulp van stickers zien of dit het geval is met teksten zoals: ‘Bij dit middel geen grapefruitsap drinken‘, ‘Pas op met grapefruitsap. Lees folder‘ en ‘Pas op met citrusvruchten. Lees folder‘. Voorbeelden van medicijnen waarvoor dit geldt zijn chemokuren, cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers.

 

 

Alcohol en medicijnen:

Alcohol kan chemotherapie minder goed laten werken. In de bijsluiter lees je of je alcoholische dranken mag drinken.

 

 

Visolie en medicijnen:

Supplementen met visolie lijken de werking van Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin te beïnvloeden. Het advies is daarom om een korte periode, dat wil zeggen alleen 24 uur voor tot en met 24 uur na het moment dat deze chemotherapie wordt toegediend, geen visoliesupplementen te nemen. Dit advies wordt gegeven om risico’s te voorkomen.

 

 

Voedingssupplementen, kruiden- en plantenpreparaten:

Het is erg belangrijk om geen voedingssupplementen, kruiden- en plantenpreparaten of concentraten te slikken op eigen initiatief of op aanraden van anderen tijdens je behandeling. Wil je dat toch doen? Dan is het belangrijk om dit aan je arts en apotheker te melden.

 

 

Op de volgende voedingssupplementen, kruiden- of plantenpreparaten moet je letten:

 
 

Antioxidanten:


Supplementen met antioxidanten, zoals vitamine C, Vitamine E en bètacaroteen, kunnen een wisselwerking hebben met radiotherapie (bestraling) en chemotherapie. Het gebruik van antioxidanten in supplementvorm tijdens chemo- en radiotherapie wordt daarom afgeraden.
 
 

Foliumzuur:

Een supplement met foliumzuur kan mogelijk de werkzaamheid van methotrexaat, een vorm van chemotherapie in tabletten, verminderen.
 
 
 

Kurkuma:

Een preparaat met kurkuma kan de werking van Imatinib versterken. Imatinib is een vorm van doelgerichte therapie. Het lichaam wordt door het kurkumapreparaat minder snel resistent voor de Imatinib, maar het exacte effect is niet goed te voorspellen en kunnen er mogelijk meer bijwerkingen zijn. Het gebruik van kurkuma-preparaten wordt daarom vooralsnog afgeraden.

Een kruidenpreparaat met kurkuma kan ook de opname van chemotherapie in het bloed verminderen en de werking van Tamoxifen beïnvloeden. Het gebruik van kruidenpreparaten met kurkuma wordt op dit moment afgeraden.

 

Je kunt zonder problemen de specerij kurkuma gebruiken als smaakmaker in je eten. De hoeveelheid die je in je eten gebruikt is namelijk veel minder dan die in een kruidensupplement.

 

 

Knoflook:

Een kruidenpreparaat met knoflook (Allium sativum) kan de werking van Docetaxel, een vorm van chemotherapie via infuus, beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat jouw arts weet dat je een kruidenpreparaat met knoflook gebruikt. Er kan dan gecontroleerd worden of de werkzaamheid van de Docetaxel goed is.

 

Ook beïnvloeden preparaten met knoflook de werking van Tamoxifen en Dacarbazine. Neem daarom geen preparaat met knoflook als je deze medicijnen gebruikt.

 

Je kunt zonder problemen verse knoflook of knoflookpoeder aan de maaltijd toevoegen. De hoeveelheid knoflook in de maaltijd is namelijk veel minder dan de hoeveelheid in een kruidenpreparaat.

 

Sint-janskruid:

Een kruidenpreparaat met sint-janskruid kan de werking van verschillende medicijnen ernstig verstoren. Het gaat bijvoorbeeld om antibiotica, medicatie tegen kanker en middelen die de afweer onderdrukken. Laat aan je arts weten als je een preparaat met sint-janskruid gebruikt of wilt gaan gebruiken.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo