Helpt gember bij misselijkheid door chemotherapie?

22-12-2016 19:02





Ja, gember kan het gevoel van misselijkheid iets verlichten maar heeft geen effect op braken. Gember kan misselijkheid ook niet voorkomen of laten verdwijnen en is daarom geen vervanging voor medicatie tegen misselijkheid.


Wat  is gember?

Gember is de wortel van de tropische plant Zingiber officinale die alleen groeit bij hoge temperaturen. Het is een veel gebruikte specerij over de hele wereld. Gember wordt breed toegepast in kruidige gerechten, in zoete gerechten en in dranken. Diverse culturen kennen geneeskrachtige effecten toe aan gember.


Misselijkheid door chemotherapie

Drie overzichtsstudies laten zien dat er een licht gunstig effect is van gember op misselijkheid door chemotherapie. Bij deze studies is gekeken naar gedroogde gember of naar gemberextract in capsule vorm. Er is niet gekeken naar gemberthee, verse gember of andere vormen van gember.


Foto: Gember.


Een gecontroleerde studie, onder 744 patiënten die chemotherapie kregen voor verschillende soorten kanker, liet zien dat de patiënten die gembersupplementen hadden ingenomen, minder klachten hadden van misselijkheid dan de groep mensen die een placebo (nep-supplement zonder gember) kregen. De gember en placebo supplementen werden 3 dagen vooraf aan de chemotherapie tot 3 dagen na de kuur ingenomen. De groep die het placebo heeft gehad, gebruikte iets meer medicatie tegen misselijkheid dan de groepen met het gember supplement. Gembersupplementen hadden geen effect op braken.


Gemberthee:

In de wetenschappelijke literatuur zijn geen studies te vinden die hebben gekeken naar het effect van gemberthee op misselijkheid. Voldoende drinken is echter wel belangrijk omdat een vochttekort de misselijkheid kan verergeren. Dit kunnen echter ook andere soorten thee zijn of water, melkproducten, vruchtensap, frisdrank, bouillon etc.


Meer tips wat u kunt doen bij misselijkheid en braken kunt u hier vinden: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-misselijkheid-en-braken/  



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl