Hygiënische voeding bij een verminderde afweer.

22-06-2016 18:12



Voeding en Kanker info - Bacterien & Hygiene


De richtlijn hygiënische voeding, voorheen kiemarme voeding, is een richtlijn die tot doel heeft dat de voeding zo min mogelijk schimmels, gisten en ziekteverwekkende bacteriën bevat. De richtlijn hygiënische voeding wordt geadviseerd bij sommige vormen van kanker (zoals leukemie) die behandeld worden met  intensieve chemotherapie. Door intensieve chemotherapie daalt het gehalte aan witte bloedlichaampjes , waardoor de afweer tegen infecties sterk vermindert.  Ook kan hygiënische voeding nodig zijn na een stamceltransplantatie als medicijnen moeten worden gebruikt die de afweer onderdrukken. Doel van de hygiënische voeding is het voorkomen van voedselinfecties. Bij een verminderde afweer is er een grotere kans op een voedselinfectie.


Er is sprake van een verminderde afweer bij:

  • de "dip" na chemotherapie, dat wil zeggen dat de witte bloedcellen (leucocyten) verlaagd zijn.

  • Verminderde barrière functie van de darm, na chemotherapie en/of bestraling, of bij omgekeerde afstoting (GVHD) van het maagdarmkanaal

  • Het gebruik van afweer onderdrukkende medicatie


Voor wie geldt de Hygiënische voedingsrichtlijn?

De hygiënische voedingsrichtlijn geldt indien u preventieve antibiotica (SDD medicatie) en/of afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt:


  • Preventieve antibiotica (SDD medicatie) is een combinatie van minimaal 2 van de volgende medicijnen: fluconazol®, ciproxine®, colistine® of cotrimoxazol­­®
  • Afweeronderdrukkende medicatie: Neoral®, Prograft® en Cellcept®, en/of prednison® (vanaf 0,5 mg/kg/dag)


Wat zijn de voedingsadviezen bij een verminderde weerstand? 

Gebruik geen:

  • Rauw vlees(waren) zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar; filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst.  Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Leverworst, leverpastei, paté.
  • Rauwe vis, zoals rauw tonijn, sushi. Voorverpakte gerookte vis; zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester. Haring, dagvers, is toegestaan.
  • Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk is toegestaan.
    Rauwe/zacht gekookte eieren, dooier moet gestold zijn.


Hoe gaat u hygiënisch met voedsel om?


Bereiden:

  • Groente en fruit goed wassen onder stromend water, deze dienen vers en onbeschadigd te zijn. Al gewassen voorverpakte groenten dienen nogmaals gewassen te worden. Kiemgroenten zoals taugé, tuinkers en alfalfa, onderdompelen in kokend water, indien u het rauw gebruikt.
  • Verhit vlees, vis, kip en ei door en door.
  • Verhit van te voren bereid gerecht door en door en maximaal 1 keer.
  • Was voor de bereiding en het eten van de maaltijd de handen.
  • Verschoon dagelijks de thee-, hand- en vaatdoekjes.
  • Gebruik schoon keukengerei van kunststof, glas of metaal (planken, pollepels).
  • Houdt vuile en rauwe producten apart van schone en bereide producten, voorkom dat bacteriën van rauwe op bereide producten worden overgebracht via handen, snijplank, bord of ander keukengerei.
  • Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of in magnetron. Spoel het dooivocht weg met heet water. Veeg gemorst dooivocht weg met keukenpapier.
  • Strooi niet zelf met peper, vermijd vooral het inademen van deeltjes (schimmelsporen) Pel niet zelf noten, vermijd vooral het inademen van deeltjes (schimmelsporen).


Bewaren:


  • Laat melkproducten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laten staan, gooi deze daarna weg.
  • Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.
  • Koel een gerecht dat niet direct gegeten wordt snel af, bijvoorbeeld in een bak met water.
  • Gebruik geen producten die langer dan een uur warm gehouden worden.
  • Bewaar een van te voren bereid gerecht maximaal 2 dagen, afgedekt in de koelkast.
  • Dek voedsel af, ook in de koelkast.


Lees verder op...... http://www.voedingenkankerinfo.nl/hygienische-voeding-bij-een-verminderde-afweer/  



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl