Mag ik vlees eten als ik kanker heb of heb gehad?

08-09-2017 13:25






Voeding en Kanker info - kip


Ja, dit mag. Er is onderscheid tussen verschillende soorten vlees: wit vlees en rood vlees. Wit vlees mag u sowieso eten. Voor rood vlees geldt het advies om maximaal 500 gram rood vlees per week te eten. De hoeveelheid vlees van een tartaartje is 100 gram. Dit betekent dat u maximaal 4 - 5 keer per week een stukje rood vlees bij de warme maaltijd ter grootte van een tartaartje kunt eten. Meer hierover leest u bij het artikel over rood vlees.


U kunt er ook voor kiezen om geen of minder vlees te eten. Wanneer u geen vlees eet, is vervanging door andere voedingsmiddelen wel noodzakelijk.


Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Bij kanker zijn er geen specifieke redenen om vlees af te raden. Het vlees  kan u tegenstaan, soms smaakt het anders. U kunt dan prima zonder vlees, als u goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.


Er zijn veel alternatieven voor rood vlees:

Producten zoals  vis, kip, kaas,  ei of vegetarische vervangers zoals tahoe en tempeh  zijn goede alternatieven voor rood vlees. Melk en melkproducten, volkerenproducten, noten en peulvruchten zijn een goede aanvulling op vleesvervangers.


Eiwit is belangrijk om uw spieren in stand te houden:

Om de benodigde hoeveelheid eiwit binnen te krijgen is het wel belangrijk om elke dag vlees of een vleesvervanger te eten. Dit kan een stukje vlees bij de warme maaltijd zijn, maar ook vleeswaren op de boterham of een blokje vlees of kaas als tussendoortje.Vlees en vleesvervangers bevatten veel eiwit. Voldoende eiwit is belangrijk om de spieren te behouden. Daarnaast is het belangrijk dat u blijft bewegen. Als u eiwit eet maar niet beweegt, zal het eiwit minder of niet gebruikt worden om uw spieren in stand te houden. In plaats daarvan wordt het eiwit als energie gebruikt in het lichaam en niet als bouwstof voor spieren.


Hoeveel eiwit u nodig hebt hangt af van uw behandeling:

Vraag aan uw diëtist hoeveel vlees of vleesvervangers u nodig hebt. Dit hangt ook af van de hoeveelheid vis, vleesvervangers, melkproducten en kaas dat u op dat moment gebruikt. Daarnaast is het afhankelijk van uw eiwitbehoefte. Deze behoefte hangt o.a. samen met uw lichaamsgewicht (met name hoeveel spiermassa u heeft), of u net geopereerd bent of andere intensieve behandelingen moet ondergaan. In de laatste twee gevallen heeft u meer eiwit nodig dan als u niet geopereerd bent en/of intensieve behandelingen ondergaat.


Globaal heeft een gezond iemand 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Dit is ook voldoende wanneer de behandeling weinig belastend is en er geen complicaties optreden. Na operatie en tijdens intensieve chemotherapie is 1,2 - 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Dit geldt ook voor mensen die combinaties van behandelingen krijgen, zoals chemotherapie en bestraling. Bij deze berekeningen wordt uitgegaan van een persoon met een
 ">BMI onder de  27; bij een BMI boven de 27 wordt gerekend met het gewicht dat bij BMI 27 hoort. Welk gewicht dat voor u is, kunt u zien in onderstaande figuur.


Bereken uw BMI:



BMI grafiek


Een gezonde volwassen man van 80 kg heeft per dag 0,8 x 80=64 gram eiwit nodig. Hij ondergaat een grote operatie,  waardoor zijn eiwitbehoefte stijgt tot 1,2-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. Dit is dan 1,2 x 80=96 tot 1,5 x 80=120 gram per dag.**

** in dit voorbeeld gaan we er vanuit dat het lichaamsgewicht gelijk blijft. In werkelijkheid kan uw lichaamsgewicht variëren. Uw arts of diëtist zal altijd rekenen met uw actuele gewicht en rekening houden met bijvoorbeeld vocht vasthouden door het lichaam.



In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel eiwit de verschillende eiwitproducten/maaltijdcomponenten leveren.


VoedingsmiddelenHoeveelheid eiwit per product
50 gram   vlees/vis/kip (rauw gewicht)10 gram
75 gram   tahoe/tofu/tempeh10 gram
1 plak vleeswaar3 gram
1 ei7 gram
1 plak kaas5 gram
1 snee bruin brood3 gram
1 schaaltje kwark17 gram
1 glas (karne)melk/chocolademelk9 gram
1 opscheplepel peulvruchten4 gram

1 handje noten en pinda's



Bron:  www.voedingenkankerinfo.nl

5 gram