Operatie bij schaamlipkanker.

24-01-2014 21:13
 

 

Heeft u schaamlipkanker (vulvakanker), dan wordt u meestal eerst geopereerd. De operatie is in opzet genezend.


Ruim opereren

De gynaecoloog verwijdert de tumor ruim. Dat betekent dat hij behalve de tumor ook schijnbaar gezond weefsel eromheen wegneemt. Tijdens de operatie is namelijk niet te zien of het weefsel net buiten het tumorgebied vrij is van kankercellen. Ruim opereren maakt de kans dat alle kankercellen inderdaad weg zijn groter.


Wat wordt verwijderd

Een operatie bij vulvakanker is meestal ingrijpend. Het kan nodig zijn om de kleine en grote schaamlippen en/of de clitoris te verwijderen.


Dit hangt af van:


  • de grootte van de tumor
  • de plaats van de tumor
  • hoe uitgebreid te tumor is


Bij de operatie probeert de arts zo veel mogelijk gezond weefsel te behouden. Zo wil hij de problemen die u na de operatie kunt krijgen beperken. Als het nodig is verwijdert hij ook de lymfeklieren uit de liezen. Dit doet hij omdat vulvakanker meestal als eerste naar de liesklieren uitzaait. Hij maakt hiervoor 2 sneeën.

Zit de tumor duidelijk aan 1 kant, dan hoeft de arts soms alleen aan die kant de lymfeklieren uit de lies te verwijderen.


Weefselonderzoek

Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er in kankercellen zitten in het weggenomen weefsel, de randen daarvan en de lymfeklieren. De uitslag van dit onderzoek geeft belangrijke informatie over het stadium van de ziekte. Deze informatie bepaalt mede of u verder behandeld moet worden.


Palliatieve operatie

Soms kan een operatie alleen klachten verhelpen of verminderen. Zo’n palliatieve operatie is vaak minder uitgebreid dan een operatie die in opzet genezend is.

 


Gevolgen operatie bij schaamlipkanker

Zijn al uw liesklieren verwijderd, dan kan zich later vocht in uw benen gaan ophopen. Dit heet lymfoedeem. Het risico daarop is groter als de lies na de operatie ook wordt bestraald.

Ook ervaren veel patiënten pijn.

De eerste tijd na de operatie wordt de urine via een urinekatheter opgevangen. Dit slangetje heeft de arts tijdens de operatie in de blaas gebracht. Het blijft daar tot de wond van de vulva genoeg is genezen.

De arts brengt tijdens de operatie bij de wond meestal wonddrains aan. Deze slangetjes voeren overtollig vocht af dat de wondgenezing belemmert. De drains worden verwijderd als er nog maar weinig vocht uit komt. Het duurt meestal een paar weken tot de wond helemaal is genezen.


Bestraling voor de operatie bij schaamlipkanker

Soms is de tumor zo ver doorgegroeid in de weefsels eromheen, dat bepaalde lichaamsfuncties uit zullen vallen als de arts de tumor operatief verwijdert. Dit geldt bijvoorbeeld als tumor is doorgegroeid in de anus.


De anus wordt voor de operatie bestraald om de tumor te verkleinen. Zo:


  • hoeft de operatie minder ingrijpend te zijn 
  • kan de aanleg van een stoma voorkomen worden


U kunt 4 tot 6 weken voor de operatie bestraald worden. Zo’n bestraling voor de operatie heet een neo-adjuvante bestraling.

Soms wordt u alleen bestraald en niet geopereerd.

Hoevaak u wordt bestraald hangt vooral af van of u wel of niet geopereerd wordt. U krijgt in beide gevallen ook chemotherapie.


Operatiegebied vulvakanker

Operatiegebied vulvakanker

Operatiegebied bij vulvakanker (illustratie: KWF ]


 

Bron:    www.kanker.nl