Slokdarmkanker / maagkanker: vitamine B12.

14-02-2014 20:51


Mensen die slokdarmkanker hebben of hebben gehad, doen er goed aan het vitamine B12-gehalte in hun bloed te laten


Bepalen:


Dit geldt ook voor mensen met maagkanker of alvleesklierkanker en - in mindere mate - voor mensen met darmkanker. Door veranderingen in de spijsvertering bestaat de mogelijkheid dat de opname van B12 verstoord is, vooral als er ook nog sprake is van langdurig gebruik van maagzuurremmers. Een vitamine B12-tekort geeft vervelende klachten

Vitamine B12 is heel belangrijk voor ons lichaam, onder meer voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes, zenuwen en slijmvliezen. Dit vitamine zit in vlees en dierlijke producten als melk, kaas, eieren en vis. Wanneer langere tijd een tekort bestaat, kan dat leiden tot een hele reeks klachten, van zenuwpijn tot gevoelloosheid en ten slotte zelfs blijvende invaliditeit.


B12-tekort:


 Vitamine B12 uit het voedsel wordt in ons lichaam opgenomen in de dunne darm, maar alleen wanneer er in de maag een eiwit aan wordt toegevoegd. Dit eiwit wordt door het maagslijmvlies geproduceerd. Een vitamine B12-tekort kan ontstaan door verschillende factoren. Een ervan is kanker aan een spijsverteringsorgaan, zoals de maag. Mensen die slokdarm-, maag-, alvleesklier- of darmkanker hebben of hebben gehad, doen er daarom goed aan om het vitamine B12-gehalte in hun bloed te laten bepalen. Door veranderingen in de spijsvertering - bijvoorbeeld door operatie - bestaat bij hen de mogelijkheid dat de opname verstoord is, vooral als er ook nog sprake is van langdurig gebruik van maagzuurremmers. Bovendien bestaat bij kanker een verhoogde behoefte aan B12.


Klachten:


Het kan zijn dat de klachten vanwege een B12-tekort pas maanden of jaren na de operatie vanwege kanker ontstaan. Dat komt doordat de lever een voorraad vitamine B12 heeft aangelegd en het lichaam heeft er maar weinig van nodig heeft. Klachten door een tekort aan vitamine B12 kunnen heel divers zijn. Ze beginnen dikwijls vaag en zijn daarom moeilijk te herkennen. De klachten kunnen bij kankerpatiënten verward worden met klachten als gevolg van chemotherapie.
Bij een vitamine B12-waarde in het bloed lager dan 300 pmol/L kan er al sprake zijn van een B12-tekort op weefselniveau. Er is een speciale test om dat uit te zoeken (zie de bijlage met de nieuwsbrief van het Erasmus MC).


 

Bron:   www.spks.nl