Stadium en vooruitzichten.

26-01-2014 16:10
 

 

Als de diagnose ‘maagkanker’ gesteld is, moet vervolgens worden vastgesteld hoe ver de kanker is uitgebreid. Zijn er uitzaaiingen elders in het lichaam? Is de tumor wel of niet door de maagwand heen gegroeid? Dit wordt het vaststellen van het stadium genoemd. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. De behandeling is namelijk voor een groot deel afhankelijk van het stadium van de kanker. Daarnaast geeft het u en uw familie enig inzicht in de vooruitzichten (prognoses).

De vooruitzichten zijn afhankelijk van het stadium van de maagkanker. Daarnaast zijn uw leeftijd, uw algehele lichamelijke conditie, en hoe u reageert op een behandeling, van invloed op deze vooruitzichten. Uw persoonlijke vooruitzichten kunt u het beste met uw behandelend arts bespreken. Hij of zij is de enige die hier een uitspraak over kan doen. Toch is het ook voor een arts zeer moeilijk om goed te voorspellen hoe het verloop van een ziekte als maagkanker zal zijn.


 


De stadia van maagkanker

Een kwaadaardige tumor in de maag kan op verschillende manieren groeien:

  • De tumor groeit alleen in de maag.
  • De tumor groeit vanuit de maag het onderste deel van de slokdarm in. Dit gebeurt met name als de tumor in de buurt van de maagingang  zit.
  • De tumor groeit vanuit de maag het eerste deel van de dunne darm in. Dit gedeelte zit aan de maag vast. Dit gebeurt met name bij tumoren die in de buurt van de maaguitgang zitten.
  • Een tumor groeit dwars door de maagwand heen. De tumor kan dan in de omliggende organen groeien, zoals de alvleesklier, de lever of de dikke darm.


Vaststellen van het stadium. 

De arts zal door middel van onderzoek vaststellen in welk stadium de maagkanker zich bevindt. Daarbij kijkt de arts naar:


  • de omvang en plaats van de tumor;
  • de mate van doorgroei door de wand van de maag;
  • of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren;
  • of er uitzaaiingen zijn in andere organen in het lichaam.


Hoe ontstaat een uitzaaiing?

Een uitzaaiing kan ontstaan wanneer de tumor door een bloedvat of een lymfevat groeit. Kankercellen kunnen dan losraken van de oorspronkelijke tumor en zich via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden door het lichaam. Als losgeraakte kankercellen zich elders in het lichaam gaan ‘nestelen’, ontstaat een uitzaaiing. Losgeraakte cellen van een tumor in de maag komen vaak in de lever of in de longen terecht. De tumor die daar ontstaat wordt een uitzaaiing of metastase genoemd.
Bekijk de animatie over het ontstaan van kanker



Wat is een recidief?


Bij het stellen van een diagnose gebruikt de arts ook wel eens de term ‘recidief’. Een recidief is een tumor die is teruggekeerd na een behandeling. Een recidief ontstaat altijd op dezelfde plaats als de eerste tumor. Dat wil zeggen op de plaats waar de vorige tumor is verwijderd.


 


Vooruitzichten:

Het vooruitzicht (prognose) is afhankelijk van het stadium van uw ziekte. Daarnaast zijn ook uw leeftijd, uw lichamelijke conditie, en hoe u reageert op een behandeling, van invloed op deze vooruitzichten. Uw persoonlijke vooruitzichten kunt u het beste met uw behandelend arts bespreken. Hij of zij is de enige die hier een uitspraak over kan doen. Toch is het vaak ook voor een arts zeer moeilijk om te voorspellen hoe het verloop van een ziekte als maagkanker zal zijn.



Behandeling:


Aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts welke behandeling mogelijk is.


Afhankelijk van het stadium van de ziekte krijgt u een:


 

    Curatieve behandeling, een behandeling die gericht is op genezing.
  • Palliatieve behandeling, bedoeld om de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen.


Prognose:



Prognoses worden vaak gegeven in een overlevingspercentage. Het meest gebruikelijk is om een vijfjaarsoverleving te geven. Dit is het percentage van de totale groep maagkankerpatiënten die 5 jaar na de diagnose nog in leven is. De percentages die worden genoemd, zijn de gemiddelde cijfers die zijn gemeten over een grote groep patiënten. Per patiënt kunnen de cijfers echter erg uiteenlopen. Dit is onder andere afhankelijk van bovengenoemde persoonlijke factoren. Houdt daarom altijd in uw achterhoofd dat het een gemiddelde is. Het hoeft niets te zeggen over uw ziekteverloop.
 



In een laat stadium ontdekt:


Omdat maagkanker in het begin vaak weinig klachten geeft, wordt de ziekte vaak in een laat stadium ontdekt. Wanneer de maagkanker in een laat stadium wordt ontdekt is een curatieve aanpak vaak niet meer mogelijk. Hierdoor ziet men dat gemiddeld 20 procent van de patiënten met maagkanker na vijf jaar nog in leven is.
Wanneer een curatieve operatie mogelijk is, ziet men dat ongeveer 50 procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven is.

Bij mensen bij wie de tumor beperkt is tot het slijmvlies van de maag, is de vijfjaarsoverleving na een operatie ongeveer 80 procent. Wanneer de tumor door de maagwand is doorgegroeid, daalt de kans op overleving aanzienlijk.


 

Bron:    www.maagkanker.info