Te weinig bedden en wachtlijsten baren Friese hospices zorgen: "We kunnen zo veel bieden".

08-04-2024 17:08

 

 

Auteur: Marije Klijnstra - omropfryslan.nl/nl/nieuws

 

 

hospice

Een hospice is een verblijfhuis voor terminale patiënten

Foto: Omrop Fryslân.

 
 
 
 
 
 
Oplopende wachtlijsten en een tekort aan bedden baren de hospices in Friesland steeds meer zorgen. Om patiënten in hun laatste levensfase gepaste zorg te kunnen blijven bieden, is volgens koepelorganisatie ROS Friesland dringend actie nodig.
 

Een eerste aanzet om de problemen te verhelpen is inmiddels gegeven: zo komen er vijf nieuwe bedden in de hospices in Sneek en Kollum.
 

Een wachtlijst hoort niet thuis in de hospicezorg. Dat vindt Corrie Kasters, coördinator in hospice De Kime in Sneek. Bij haar neemt de vraag naar hospicebedden de laatste jaren toe. "Wij merken dat aan wachtlijsten. Niet alleen bij ons, maar overal in het land."
 

Toch heeft niet elk hospice in Fryslân hier last van.
 
 

In totaal zijn er in Fryslân zes locaties voor terminale zorg met in totaal 26 bedden. Deze bedden worden gemiddeld zo'n driehonderd keer per jaar gebruikt.
 


Onder de norm:


Uit een rondgang blijkt dat de hospices in Wolvega en Drachten wel genoeg plekken hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. De andere locaties van Heerenveen, Leeuwarden en Harlingen geven aan net als Sneek een tekort te merken.
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Hospice Snits
David en zijn dochter in de hospice van Sneek.

Foto: Omrop Fryslân.

 
 
 
 
 
Dat beeld wordt bevestigd door een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd door ROS Friesland, de koepelorganisatie die de kwaliteit van de eerstelijnszorg dient te bewaken. In dit rapport staat dat Fryslân de norm, van minimaal vier bedden per honderdduizend inwoners, niet haalt. Er moeten meer bedden komen, en dan vooral in het noordoosten van de provincie. Daar zijn het minste aantal bedden beschikbaar.
 


Nieuwe hospicelocatie in Kollum:

Naar aanleiding van het onderzoek heeft Noorderbreedte besloten om een nieuwe hospicelocatie in Kollum te openen. "Bij de woonzorglocatie Meckama State in Kollum komt eind 2024 een High-Care hospice. Bij het nieuwe hospice wordt 24 uur per dag professionele palliatieve zorg geboden aan drie cliënten en hun naasten", vertelt regiomanager Bert Renkema.
 

En daar is behoefte aan, zegt Mattanja Faas. Ze is specialist ouderenzorg bij Meckemastate. "We zien dat er in deze regio niet een High-Care oplossing is in deze regio. Er zijn wel bedden met palliatieve zorg, maar geen plek waar mensen kunnen komen voor hun laatste levensfase. Terwijl dat zo belangrijk is."
 

Ze vindt dat een groot en is daarom blij dat er bij Meckemastate nu zo'n punt wordt ingericht. "Wij kunnen met onze kennis veel bieden en dat willen we graag delen."
 


Uitbreiding hospice Sneek:

Naast Kollum komen er ook nog twee extra bedden bij hospice De Kime. In Sneek zijn ze echter nog niet zeker wanneer de bouw moet beginnen. Karsters: "De begroting is zes ton. Dat bedrag willen we in ieder geval binnenhalen. Op dit moment hebben we anderhalve ton binnen, maar we moeten nog veel reacties krijgen van fondsen."
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
hospice de Kime Snits
Hospys De Kime yn Snits.

Foto: Omrop Fryslân.

 
 
 
 
 
 
Daarnaast wil De Kime de bestaande kamers groter maken en er onder andere een 'koppelbed' in plaatsen. Karsters: "Dit wordt gebruikt om de partner of naaste bij de zieke te laten slapen. Wij gunnen onze gast de nabijheid van hun naasten in die laatste dagen van hun leven"
 


Betere wachtlijst:

Toch denkt Elly Bakker van de hospice in Leeuwarden dat extra bedden niet genoeg zijn, om het tekort op te lossen. Ze zegt dat er op dit moment geen goed zicht is op de mensen die echt een plek nodig hebben. "Ik denk dat er nog onvoldoende kennis is in wat er thuis allemaal mogelijk is."
 

Dit blijkt ook uit het onderzoek van ROS Friesland. Het blijkt dat de wachtlijst van de hospice niet actueel genoeg zijn. Er staan mensen preventief op, of mensen die inmiddels al een andere plek hebben of zijn overleden. Dat kan ervoor zorgen dat iemand die echt terminaal is, geen plek krijgt.
 

Dit terwijl een hospice een groot verschil kan maken voor terminale mensen. Bakker: "Hoe de zorg daar is georganiseerd, de unieke samenwerking met professionals en vrijwilligers, zorgt voor een hele fijne omgeving met alles in nabijheid. Dat is anders dan thuis of op een locatie als verzorgingshuis, verpleeghuis of ziekenhuis."