Tekenworkshop 'Kleur met je hart' onder begeleiding van Marianne bij Toon Hermans Huis Maastricht. / Elke laatste vrijdag van de maand.

26-01-2024 10:00

 

 

 

 

 

Tekenworkshop 'Kleur met je hart' elke laatste vrijdag van de maand van 10:00 tot 11:30 uur bij Toon Hermans Huis Maastricht voor € 10,- per persoon per workshop.

 

 

Vanaf dit najaar is het mogelijk om eens per maand op vrijdagochtend van 10.00- 11.30u te komen tekenen bij het Toon Hermans Huis.  Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor volwassenen.

 

Deze vorm van tekenen is anders dan gewoon tekenen. Het is meer tekenen vanuit je gevoel, vaak abstract, hoewel het ook figuratief mag zijn maar dat staat niet op de voorgrond.


Marianne Eussen van ‘Kleur met je hart’ gaat deze bijeenkomsten verzorgen. ”Deze intuïtieve vorm van tekenen is voor iedereen geschikt. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen. Met goede materialen gaan we aan de slag met steeds een andere opdracht. Bij een reeks workshops werken we stapsgewijs aan een logische opbouw. Tekenen doe je met je hart en handen en is daardoor een mooie afwisseling bij alle andere dingen die we al vanuit ons hoofd moeten doen. Met ogenschijnlijk eenvoudige manieren kun je op een diepere laag bezig te zijn, soms bewust, soms onbewust. Tekenen is een vorm van zelfexpressie die bevrijdend kan werken of zelfs helend. Het is een manier om even af te schakelen van moeilijke momenten of om even tijd voor jezelf te hebben op een creatieve manier. Waar woorden tekort kunnen schieten, spreekt de taal van de expressie, de taal van de tekening.”


Deze abstracte vorm van tekenen is geschikt voor jong en oud(er). Voor kinderen is het geschikt zodra ze een bijenwaskrijtje kunnen vasthouden.

 

 

Een bijeenkomst ziet er als volgt uit:

 

Aan het begin is er een korte ontspanningsoefening, staand of zittend. Dan volgen eenvoudige lijnenopdrachten of spiegelend tekenen. Soms komt er een verhaal of gedicht, al dan niet met bijpassende muziek. Daarna komt de grotere opdracht en de vrije expressie.

 

 

 

Over Marianne:

 

‘Kleur met je hart’ richtte ik op om zowel kinderen als volwassenen de ontspannen werking van tekenen te laten ervaren. Voor het begeleiden van kinderen volgde ik de opleiding tot kindertekencoach. Er zijn veel methoden om kinderen te stimuleren en begeleiden in hun ontwikkeling. Ik koos voor de creatieve invalshoek.


De naam voor mijn onderneming koos ik intuïtief. Het vertegenwoordigt wat ik belangrijk vind: bezig zijn met kleur én werken vanuit je gevoel, je hart. Ook als er verdriet of pijn is, helpt expressie hierbij, vaak vele malen beter dan met alleen maar praten.


Zelf vond ik het als kind heerlijk om te kleuren, vooral veel binnen de lijntjes. Op het vwo koos ik voor tekenen en na mijn middelbare schooltijd volgde ik tekenlessen.


Als opgroeiend meisje wilde ik graag anderen helpen. Toen ik zelf als jonge vrouw te maken kreeg met rouw, hielp creatieve tekentherapie mij daarbij. Het figuratieve liet ik bij het tekenen los, het ging meer veel meer om vorm en beleving. Later ben ik een groepscursus abstract tekenen gaan doen. Mooi was de verwondering die ontstond door het kleurenspel op papier, het samen bezig zijn in een flow. Ik verkende het abstracte tekenen verder en doe sindsdien eigenlijk weinig anders meer. Maar vooral leerde ik om gewoon te werken vanuit mijn gevoel.


Bij mijn werkvormen gebruik ik geen gum, geen viltstiften en nodig ik de deelnemers uit om juist buiten de lijntjes te kleuren. Daarbij gebruik ik afwisselend potloden, bijenwas, ecoline, verf en pastelkrijt.


Als ik zelf naar kunst kijk, dan houd ik vooral van veel kleur en ga ik altijd af op mijn gevoel. Ik wil geraakt worden door wat ik zie en niet door wat het voor moet stellen. Dit is ook mijn uitgangspunt in de activiteiten die ik aanbied.

 


Meer informatie op www.kleurmetjehart.nl en op de social media hiervan. 

 

 

 

 
 
 

 

Adres + Tel:

Toon Hermans Huis Maastricht,

Sint Servaasklooster 33,

6211 TE Maastricht.

Tel: +31 (0)43 326 1000

E-mail: info@toonhermanshuismaastricht.nl    

 

 

 

 

 

 

Bron: www.toonhermanshuismaastricht.nl