Vergoedingen Zorgverzekeraar Menzis 2018.

03-01-2018 20:46Ondersteuning bij kanker: Psychosociale zorg tijdens en na de behandeling van kanker.


Veel kankerpatiënten hebben tijdens en na de behandeling behoefte aan psychosociale zorg. Een levensbedreigende ziekte beïnvloedt de fysieke gesteldheid, maar vaak ook de psychische gesteldheid. Patiënten zijn veelal onzeker over de toekomst; het gezinsleven, relaties, intimiteit en werk hebben onder de ziekte te lijden.


Toch krijgen maar weinig patiënten de psychische (na)zorg die ze nodig hebben. Menzis en KWF Kankerbestrijding brengen hier samen verandering in, zodat iedereen de zorg krijgt die nodig is.


De Menzis Zorgadviseur:

Heeft u behoefte aan informatie over kanker, de mogelijke behandelingen of psychosociale (na)zorg? Bel de Menzis Zorgadviseur. Hij of zij beantwoordt al uw vragen.

De Zorgadviseur werkt nauw samen met de KWF Informatielijn en is op werkdagen van 8.30 tot 19.00 uur bereikbaar, via 088 222 42 42 (lokaal tarief).


Dit is een gratis service voor iedereen.


Bel de Menzis Zorgadviseur: 088 222 42 42    


Monitor Borstkankerzorg:

Wilt u meer weten over welke zorg ziekenhuizen bieden en hoe patiënten deze zorg ervaren? De Monitor Borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Op basis van uw postcode en criteria die voor u belangrijk zijn, krijgt u een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in uw buurt. Zo kunt u - samen met uw huisarts - een gemotiveerde keuze voor een ziekenhuis maken.


Samenwerking met KWF en ziekenhuizen:

KWF Kankerbestrijding en Menzis willen ervoor zorgen dat mensen met kanker in Nederland standaard worden gescreend op de behoefte aan psychosociale ondersteuning. Patiëntenorganisaties wezen ons bovendien op het belang van goede richtlijnen voor de signalering daarvan.We hebben inmiddels met een groot aantal ziekenhuizen afspraken gemaakt. Zij signaleren de behoefte en bieden patiënten die het nodig hebben psychologische ondersteuning en psychosociale (na)zorg. We ondersteunen de ziekenhuizen bovendien bij het invoeren van de signalering voor psychosociale zorg.


Die signalering bestaat uit:

 • Inzicht krijgen in de ernst en aard van problemen van volwassen kankerpatiënten.
 • Bespreekbaar maken van problemen als onderdeel van de (na)zorg. Zo wordt voorkomen dat patiënten last krijgen van ernstiger klachten.
 • Verwijzen naar een hulpverlener in de psychosociale oncologie of een andere hulpverlener.
 • De invoering van een checklist, de Lastmeter', waaruit blijkt of patiënten behoefte hebben aan psychosociale hulp.


Bekijk de video over psychosociale zorg bij kanker:


              

              

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Video: Psychosociale (na)zorg bij kanker:


Ondersteuning voor kankerpatiënten.


Veel kankerpatiënten hebben tijdens en na hun behandeling behoefte aan psychosociale zorg, zoals bijvoorbeeld psychologische hulp. Toch krijgen maar weinig patiënten deze zorg. Menzis en KWF gaan hier samen verandering in brengen.


Een levensbedreigende ziekte zoals kanker heeft niet alleen veel invloed op uw lijf, maar ook op uw gevoelsleven. Onzekerheid over de toekomst, het gezinsleven, relaties, intimiteit, werk en andere zaken spelen daarbij vaak een rol, ofwel psychosociale problemen.


U staat er niet alleen voor:

Zo'n veertig procent van alle kankerpatiënten krijgt het tijdens hun ziekte en behandeling zo zwaar op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied dat ze gespecialiseerde zorg nodig hebben. Helaas krijgt maar tien procent van alle kankerpatiënten hulp. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Noord Oost (IKNO) willen daar samen met Menzis graag iets aan veranderen.Lees meer over de maatregelen en de samenwerking


Het voordeel van psychosociale (na)zorg:

Het kan erg fijn zijn om hulp te krijgen na de behandeling van kanker. Bovendien kan tijdige erkenning van problemen en verwijzing naar de juiste zorgverlener de kwaliteit van uw leven na de confrontatie met kanker flink verhogen. Menzis heeft daarom met veel ziekenhuizen afgesproken dat zij na de behandeling uw behoefte aan hulp volgen. Als u dat wilt, kan het ziekenhuis u helpen bij emotionele en sociale problemen.


Menzis psychosociale nazorg bij kanker:


  

Voor de Video van hier boven klik hier.  

        


Overzicht ziekenhuizen die psychosociale (na)zorg aanbieden:

Wilt u weten in welk ziekenhuis in Nederland en voor welke vorm van kanker u deze ondersteuning krijgt?


Bekijk het overzicht van deelnemende ziekenhuizen


Bel voor meer informatie en advies de Menzis Zorgadviseur 088 222 42 42.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bevolkingsonderzoek darmkanker:


Wat krijgt u vergoed?

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker hoeft u niets te betalen. Mocht uit het onderzoek blijken dat er vervolgonderzoek nodig is, dan wordt dit vergoed vanuit de Basisverzekering. Lees hieronder meer bij 'Vervolgonderzoek nodig? En bekijk ook de toelichting rondom het eigen risico'.


Valt het bevolkingsonderzoek darmkanker onder het eigen risico?                                                     

Het bevolkingsonderzoek valt niet onder het eigen risico. Een eventueel vervolgonderzoek valt wel onder het eigen risico.


Waar kunt u terecht?                                                     

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker kunt u in alle ziekenhuizen van Nederland terecht.


Vervolgonderzoek nodig?   

Wanneer een vervolgonderzoek nodig is (coloscopie) dan ontvangt u een brief van het RIVM. Het RIVM maakt voor u een afspraak in een coloscopiecentrum in een ziekenhuis.


U krijgt dit vervolgonderzoek volledig vergoed als Menzis een contract heeft gesloten met de zorgaanbieder die de coloscopie uitvoert. Dat zijn in elk geval alle ziekenhuizen. In onze Zorgvinder ziet u het volledige overzicht.


Meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker:           

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verstuurt de uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek. Daarin staat precies hoe het onderzoek werkt en hoe u meedoet.


Misschien wilt u vooraf nog iets weten? Op de website van het RIVM vindt u antwoord op de meest gestelde vragen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Declareren van uw zorgkosten:


Dat kan snel en heel veilig:


Veel zorgkosten betalen wij direct uit aan zorgaanbieders. Dit geldt voor alle zorgaanbieders waar Menzis een contract mee heeft afgesloten. Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract, dan betaalt u de rekening eerst zelf.  Die rekening declareert u dan gemakkelijk via Mijn Menzis of via uw mobiele telefoon. 


Drie manieren om zorgkosten te declareren:

 • Via Mijn Menzis
 • App voor iPhone of Android
 • Schriftelijk declarerenSnel en veilig zorgkosten declareren:

Heeft u zorgkosten gemaakt en daar een rekening van gekregen? Kies dan voor gemak. Declareer via Mijn Menzis en we verwerken uw declaratie binnen 2 weken. U logt veilig in met uw DigiD en u kunt meteen beginnen met declareren. Ook kunt u declareren via de declaratie-app. Dat is snel, gemakkelijk, veilig én milieuvriendelijk. 


Declareer uw rekening online.                            


Declareren via Mijn Menzis:

 • Maak een scan of foto van uw rekening
 • Log met uw DigiD in bij Mijn Menzis
 • Kies: declaraties indienen, voer uw gegevens in
 • Voeg het bestand toe, controleer en verzend
 • U krijgt een bevestiging


Snel op uw rekening:

Declareert u via Mijn Menzis? Dan verwerken we uw declaratie  binnen twee weken. Declareert u uw zorgkosten schriftelijk? Dan wordt uw declaratie meestal binnen twee weken verwerkt.


In oktober 2017 was de gemiddelde doorlooptijd voor declaraties 5 werkdagen.         


Declareren via de app:

 • Download de declaratie-app voor uw iPhone of Android-toestel 
 • Activeer de app eenmalig met uw DigiD 
 • Stuur de rekening in en druk op verzend 
 • U krijgt geen bevestiging Schriftelijk declareren:

U kunt nog niet alle zorgkosten online declareren. Heeft u zorgkosten gemaakt in het buitenland? Of is online declareren voor u geen optie?


Kies dan voor een van onderstaande opties: 


Schriftelijk declareren:                                                     

U kunt nog steeds uw rekening per post opsturen. Vermeld uw verzekerdennummer rechtsboven op de originele rekening en stuur die naar ons toe. U heeft dus geen declaratieformulier nodig. Maak een kopie voor uw eigen administratie.


Stuur de rekening in een envelop met postzegel naar:

Menzis 
Postbus 75000 
7500 KC EnschedePGB verpleging en verzorgingskosten declareren:                                                  

Voor het declareren van kosten die horen bij uw PGB vult u een declaratieformulier PGB vv. We leggen u stap voor stap uit, hoe u deze kosten declareert.


Meer over declareren met PGB verpleging en verzorgingZorgkosten uit het buitenland declareren:                                                   

Rekeningen van zorgkosten in het buitenland kunt u nog niet online declareren. Declareer deze rekeningen altijd schriftelijk. Stuur de originele rekeningen met een declaratieformulier ziektekosten buitenland naar het hierboven genoemde adres. Is vertaling van de nota nodig? Vertaalkosten worden niet vergoed. Beschikt u over een Engelse vertaling, stuur die dan vooral mee.Reiskosten declareren:                                                   

Wilt u reiskosten voor openbaar vervoer, eigen vervoer of taxivervoer declareren?


U downloadt het juiste formulier hier.Wereldwijdpolis kosten declareren:

                                                   

Wilt u zorgkosten voor uw Wereldwijdpolis declareren? Dan kunt u niet online of met de app declareren.


 1. Betaal de rekening zelf aan uw zorgverlener
 2. Zet 'WWP' en uw verzekerdennummer op de originele rekening
 3. Stuur de originele rekening naar Menzis.


Menzis
t.a.v. afdeling Verzekerdennota's Buitenland
Postbus 75000
7500 KC Enschede


Direct naar het declaratieformulier.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------