Zo helpen plastisch chirurgen vrouwen met borstkanker: ‘Aantal borstsparende operaties verdubbeld’.

26-04-2024 16:52

 

 

Van links naar rechts: Zorgcoach Manon Goldenbeld, plastisch chirurg Marjolein de Kraker, plastisch chirurg Cecile van Laarhoven en PA Liselotte Pauw.

Foto Franciscus Gasthuis & Vlietland.

 
 
 
 
 
 
 
Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Als je dat van dichtbij hebt meemaakt, volgt er na de diagnose een rollercoaster aan emoties en beslissingen. Gelukkig is er steeds meer mogelijk, weet plastisch chirurg Marjolein de Kraker: “Door nieuwe technieken hebben we het aantal totale borstreconstructies de afgelopen jaren kunnen halveren én veel meer vrouwen borstsparend kunnen helpen.”
 

Dr. De Kraker werkt in de Franciscus Borstkliniek van Franciscus Gasthuis & Vlietland. De afgelopen jaren hebben zij en haar collega Dr. C. van Laarhoven zich gespecialiseerd in borstsparende operaties. “Het betekent dat de meeste vrouwen, ondanks de ziekte het volume van hun eigen borst behouden. Ik hoop dat over tien jaar dit standaard tot de mogelijkheden behoort in alle ziekenhuizen in Nederland.”

 

 

Meer borstsparende reconstructies:


De focus van de Franciscus Borstkliniek ligt op zo veel mogelijk patiënten borstsparend te helpen waar eerder misschien een amputatie met volledige reconstructie alleen een optie was. Het voordeel van borstsparende reconstructies is dat er vaak minder operaties nodig zijn en het gevoel in de borst zo veel mogelijk behouden blijft.
 

Bij een borstsparende operatie kan de plastisch chirurg de borst oncoplastisch reconstrueren direct na het verwijderen van de tumor. “In sommige gevallen verschuiven we weefsel van de borst om de ontstane holte op te vullen. Wanneer de tumor groter is dan twintig procent van het volume van de borst, dan gebruiken we weefsel uit de omgeving van de borst”, legt Marjolein uit.

 

Soms is de tumor te groot ten opzichte van het totale volume van de borst. “Dan bekijken we hoe we de volledige borst het beste kunnen reconstrueren.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Borstbesparende operatie bij vrouwen met borstkanker bij Franciscus Borstkliniek bij Franciscus Gasthuis & Vlietland
 
Bij de borstsparende operatie wordt eigen weefsel vanuit de flank gebruikt bij de reconstructie van de borst.
 

Franciscus Gasthuis & Vlietland

 
 
 
 
 
 

Behoud van vorm en volume:


Tijdens een uitgebreid consult worden de wensen van de patiënt besproken en wordt er gekeken wat er technisch mogelijk is. Elk lichaam is anders en er wordt een custom made plan gemaakt voor elke patiënt. “Als plastisch chirurg heb je enorm oog voor het kleinste detail en is het doel een tevreden patiënt aan het einde van de behandeling. Daarom vragen we actief naar de wensen.”
 

Ze vervolgt: “Heb je bijvoorbeeld al jarenlang nek- of rugklachten door zware borsten, dan kunnen we dat eventueel direct meenemen in de keuze voor het type operatie. Er wordt dan bijvoorbeeld een borstverkleiningstechniek gecombineerd met het verwijderen van de tumor. Aan het einde van de operatie ziet de patiënt eruit alsof er ‘alleen’ een borstverkleining heeft plaatsgevonden.”

 

“Vrouwen van alle leeftijden vinden het fijn als ze er niet om hoeven te vragen. Na de diagnose borstkanker volgt een emotionele rollercoaster; dan is het fijn dat zowel het cosmetische als functionele deel vanuit ons wordt benoemd.”
 
 

Hogere levenskwaliteit:

De patiënten van Franciscus zijn erg tevreden na de borstsparende operatie gecombineerd met de oncoplastische reconstructie. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van leven hoger is na borstsparende hersteloperaties dan na andere vormen van borstreconstructies.

 

“De vrouwen vinden het fijn dat ze nog steeds zichzelf zijn, vertellen ze ons, ook na de behandeling. Soms is het cosmetische resultaat nog fraaier dan voor de operatie. Dat is dan mooi meegenomen. Wij hopen dat wanneer een patiënt weer gezond is, de borst niet een nare herinnering blijft aan het traject. Daar doe ik dit werk voor”, vertelt Marjolein.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Franciscus Borstkliniek van Franciscus Gasthuis & Vlietland
De Franciscus Borstkliniek.
 

Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland.

 
 
 
 
 

Behandeling op maat:


Marjolein en haar collega’s zetten zich voor de volle honderd procent in voor een behandeling op maat. Of iemand in aanmerking komt voor een oncoplatische operatie hangt af van een aantal factoren: de grootte van tumor en de borst, plus de bouw van de patiënt.
 

“Voor totale borstreconstructies zetten we in op directe reconstructies. Maar soms is een uitgestelde reconstructie beter. We hebben veel mogelijkheden in onze toolbox en kunnen daarom bijna alle reconstructie-opties aanbieden aan onze patiënten. De patiënt moet op basis van de verschillende voor- en nadelen de keuze maken welke vorm van reconstructie het beste bij haar past.”

 

 

Topklinische zorg:


Franciscus heeft standaard operatiedagen ingepland staan voor deze vorm van zorg. Hierdoor hebben patiënten gemiddeld een kortere wachttijd. “Het is fijn om patiënten, die voorheen een zwaarder en langer traject in gingen, vlot te kunnen helpen. De patiënten merken dat ze worden geholpen door een dedicated team dat goed op elkaar ingespeeld is.”
 

Franciscus staat bekend als een Topklinisch opleidingsziekenhuis met 8 topklinische expertisecentra. De Borstkliniek is daar een van. Dat betekent dat er ruimte is voor wetenschappelijk onderzoek, opleiden en innovatie om de zorg nog beter te maken.

 

 

 

Samenwerking met het Erasmus MC:


Dr. De Kraker en Dr. Van Laarhoven werken ook in het Erasmus MC en binnenkort wordt hier weer de Reconstruction Masterclass georganiseerd. “Dit is een cursus over borstreconstructies, waarbij de focus ligt op de borstsparende reconstructietechnieken, maar ook alle andere vormen van borstreconstructies worden uitgebreid besproken.
 

(Inter)nationale experts op dit gebied delen hun kennis en kunde om collega’s uit verschillende landen op te leiden en zo ook hun toolbox uit te breiden. We hopen dat hierdoor meer patiënten in de toekomst borstsparend gereconstrueerd kunnen worden.”

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Franciscus Gasthuis & Vlietland bij de behandeling van borstkanker? Ontdek wat de Franciscus Borstkliniek te bieden heeft of lees meer over de borstsparende operatie.

 

 

 

 

Bron: www.indebuurt.nl/rotterdam/gezondheid