30 jaar oud kankermedicijn zou nog een kans kunnen krijgen, zegt onderzoek.

09-02-2022 16:33


Beoordeeld door Emily Henderson, B.Sc.Een studie door Massey Cancer Center-onderzoekers van Virginia Commonwealth University, gepubliceerd in de huidige gedrukte editie van Molecular Cancer Therapeutics , toont aan dat triplatine effectief is tegen triple-negatieve borstkanker, de meest agressieve vorm van borstkanker en weinig gerichte therapieën kent.


Triplatin, een 30 jaar oud medicijn, heeft een hobbelige weg doorgemaakt op weg naar goedkeuring door de Food and Drug Administration, maar deze studie biedt een nieuw inzicht dat uiteindelijk zou kunnen helpen om het over de finish te krijgen.


De onderzoekers ontdekten dat ongeveer 40% van de triple-negatieve gevallen van borstkanker tumoren hadden die rijk waren aan suikers, gesulfateerde glycosaminoglycanen (sGAG), waaraan triplatine sterk bindt, waardoor het medicijn zich ophoopt in kankercellen waar het de meeste schade kan aanrichten. Het door de FDA goedgekeurde op platina gebaseerde medicijn carboplatine doet het tegenovergestelde, door tumoren met lage sGAG-niveaus aan te scherpen en die in plaats daarvan uit te schakelen.


Dit resultaat suggereert dat klinische onderzoeken naar triplatine zich kunnen concentreren op patiënten met hoge sGAG-niveaus om het medicijn voor succes te maken, in plaats van eventuele positieve effecten bij een gemengde groep patiënten te verdunnen.Het is erg belangrijk dat we enig idee hebben van hoe het medicijn werkt, zodat we alleen degenen kunnen behandelen die het meest waarschijnlijk zullen reageren. Nu hebben we een nieuw perspectief."


Nicholas Farrell, Ph.D., co-senior auteur, hoogleraar scheikunde, Virginia Commonwealth University.
Triplatine is ontstaan ​​in het laboratorium van Farrell en werd halverwege de jaren negentig gepatenteerd. In de jaren 2000 onderging het medicijn klinische fase II-onderzoeken als een mogelijke behandeling voor eierstok-, long- en pancreaskanker, maar in alle gevallen bleef de werkzaamheid beneden de drempel die nodig is voor goedkeuring door de FDA. Dus fase III werd geschrapt en triplatine bereikte nooit de kliniek, ondanks het besef achteraf dat sommige van de deelnemers die op het medicijn reageerden gedurende meerdere jaren in remissie bleven.


Vijf jaar geleden hoorde Jennifer Koblinski, Ph.D., assistent-professor pathologie aan de VCU School of Medicine en directeur van de kankermuismodelkern bij VCU Massey Cancer Center, een lezing van Farrell over het potentieel van triplatine en had ze een idee .


"De meeste deelnemers aan klinische onderzoeken zullen in een later stadium van kanker zijn", zegt Koblinski, een co-senior auteur van de krant. "Ik zei 'waarom proberen we het niet op een model dat eruitziet als een patiënt met een vergevorderde ziekte?'"


Koblinski koos voor triple-negatieve borstkanker, die bij ongeveer de helft van de patiënten terugkeert, snel resistentie tegen chemotherapie ontwikkelt en zich agressief uitbreidt naar andere delen van het lichaam. Zodra deze kanker terugkeert, is de gemiddelde levensverwachting ongeveer een jaar.


Om de ziekte bij dieren na te bootsen, injecteerde het team van Koblinski muizen met tumorcellen van patiënten met triple-negatieve borstkanker en verschillende niveaus van sGAG. De muizen in elke groep werden willekeurig toegewezen aan triplatine, carboplatine of zout water.


Bij dieren met hoge sGAG-spiegels vertraagde triplatine de tumorgroei, verminderde het de kans op verspreiding van kanker naar de longen, lever of eierstokken en verlengde het de overleving. Bij muizen met lage sGAG-waarden was carboplatine effectiever.


Belangrijk is dat triplatine ook effectief was tegen tumoren die carboplatineresistent waren, wat suggereert dat dit medicijn kan worden gebruikt als tweedelijnstherapie voor patiënten bij wie de kanker terugkeert na een eerste ronde van carboplatinebehandeling.


Binnen een jaar of twee hopen Farrell en Koblinski te starten met een fase I/II klinische studie waarbij triplatine wordt getest bij patiënten met triple-negatieve borstkanker en hoge sGAG-waarden. Ondertussen onderzoeken ze in het laboratorium het gerichte gebruik van triplatine-cisplatine en carboplatine-resistente eierstokkanker.


"Fase II-medicijnen gaan niet weg", zei Farrell. "Ze worden meestal gerecycled. Mensen vinden nieuwe gegevens en nieuwe ideeën."Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

Bron: www.news-medical.net/news