4 nieuwe onderzoeken goedgekeurd.

22-06-2021 15:20
Fantastisch nieuws! Onlangs heeft KiKa maar liefst 4 nieuwe onderzoeken goedgekeurd voor financiering. En dat is heel wat, want een onderzoek wordt niet zomaar goedgekeurd! 


KiKa heeft een Wetenschappelijke Raad aangesteld die alle onderzoeksvoorstellen van wetenschappers beoordeelt. Er gaan dus flink wat ogen overheen voordat we een onderzoek goedkeuren. Gedurende de looptijd van projecten en programma's volgt KiKa de voortgang van het onderzoek, en dus ook van deze 4 nieuwe onderzoeken. 


Minder schadelijke medicijnen:


Een van de onderzoeken kijkt naar mogelijkheden voor nieuwe, minder schadelijke medicijnen voor kinderen met niertumoren. Deze nieuwe medicijnen voor kinderen met niertumoren zijn hoognodig. Een deel van de kinderen met niertumoren heeft nog steeds een lage overlevingskans. Bovendien kan de zware therapie die momenteel bij niertumoren wordt ingezet zorgen voor ernstige bijwerkingen op de korte en lange termijn.

Lees hier meer over dit onderzoek
Wilms tumoren:


Een ander goedgekeurd onderzoek bekijkt hoe DNA-foutjes zorgen voor het ontstaan van Wilms tumor kankerstamcellen. Wilms tumoren zijn niertumoren die voorkomen bij kleine kinderen. Deze kennis is belangrijk om in de toekomst betere behandelingsmethodes te ontwikkelen.  

Lees hier meer over dit onderzoek
Erfelijkheidsonderzoek:


Verder wordt nu onderzocht hoe je gezinnen het best kunt ondersteunen bij keuzes over erfelijkheidsonderzoek. Een klein deel van de kinderen met kanker heeft namelijk erfelijke aanleg voor kanker. Er is helaas nog weinig bekend over hoe gezinnen geholpen kunnen worden bij de keuze om een kind met kanker wel of niet genetisch te laten testen. Ook is er nauwelijks onderzocht wat de impact van het proces van breed genetisch testen is op deze gezinnen. 

Lees hier meer over dit onderzoek
TIL immunotherapie:


Daarnaast is er een onderzoek naar TIL immunotherapie goedgekeurd. Kinderen met hoog-risico neuroblastoom hebben een zeer slechte overlevingskans. De onderzoekers kijken of een nieuwe vorm van therapie (TIL immunotherapie) een optie is voor de behandeling van neuroblastoom. 

Lees hier meer over dit onderzoek
Wil jij weten hoe wij bepalen wanneer we een onderzoeksvoorstel goedkeuren voor financiering? 

Lees dan hier verder.  
Bron: www.kika.nl/actueel