46.000 Belgen per jaar krijgen diagnose huidkanker: “1 op de 5 jongeren gaat niet met verdacht vlekje naar de dermatoloog”.

19-04-2023 18:11

 

 

Auteur: Ariane De Borger - hln.be/gezondheid

 

 

We smeren te weinig, waardoor een pak mensen jaarlijks de diagnose van huidkanker krijgt.

We smeren te weinig, waardoor een pak mensen jaarlijks de diagnose van huidkanker krijgt. 

Foto: Getty Images.

 
 
 
 
 
 
 
 
De cijfers van huidkankerpatiënten stijgen nog steeds: elk jaar krijgen 46.000 nieuwe patiënten de diagnose te horen. “Slechts één op de tien jongeren tussen 16 en 25 jaar weet waarop te letten bij het controleren van de huid”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Nog verontrustender is dat één op de vijf jongeren met een verdacht vlekje niet naar de dermatoloog gaat.”
 
 
Euromelanoma, een netwerk van Europese dermatologen voor huidkankerprecentie, heeft een campagne opgezet die zich resoluut op jongeren richt. Uit de enquête van IndiVille in opdracht van de organisatie blijkt dat dat wel nodig is. Slechts één op tien van de ondervraagde jongeren tussen 16 en 25 (11 procent ten opzichte van 16 procent bij alle respondenten) bleek goed te weten waarop je moet letten bij het checken van de huid.
 

“Nog verontrustender is dat één op de vijf jongeren die een verdacht vlekje zien daarmee niet naar de dermatoloog gaat”, zegt Euromelanoma-voorzitter Thomas Maselis. En dat doen ook nog te veel mensen die ouder zijn.

 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be