100e patiënt op het CIP-spreekuur.

24-01-2020 21:17


Op woensdag 15 januari jl. kwam de 100e patiënt op het CIP (Cancer In Pregnancy) spreekuur. Het spreekuur startte in juni 2018 als nationaal initiatief in het Prinses Máxima Centrum. Op dit spreekuur komen kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap gediagnosticeerd en behandeld zijn voor enige vorm van kanker. Zij worden in de komende jaren gevolgd en op vaste momenten onderzocht door het CIP-team.


Het CIP-team bestaat uit prof. dr. Marry van den Heuvel-Eibrink, dr. Martine van Grotel, kinderoncologen, drs. Mathilde van Gerwen, neuropsycholoog en drs. Emma Verwaaijen, kinderfysiotherapeut. De patiënten worden longitudinaal gescreend op neuropsychologische en fysieke gevolgen van de blootstelling aan kankerbehandeling in de baarmoeder. De diagnose kanker tijdens de zwangerschap komt bij ongeveer 200 zwangere vrouwen per jaar in Nederland voor. De laatste jaren is er op internationaal niveau meer bekend geworden over de mogelijkheden van behandeling tijdens de zwangerschap en het effect hiervan op de uitkomsten van moeder en kind.


Het CIP-spreekuur in het Prinses Maxima wordt uitgevoerd in samenwerking met de Adviesgroep Kanker en Zwangerschap (AKZ) Nederland en het International Network on Cancer, Infertility and Pregnancy (INCIP).


Voor meer informatie en contact: cip@prinsesmaximacentrum.nlBron: www.prinsesmaximacentrum.nl