17-jarige Anne Fleur uit Vught: ‘Strijd tegen kanker maakt een vechtersbaas van je’.

12-06-2019 16:40


Auteur: Peter de Bruijn - bd.nl/den-bosch-vughtAnne Fleur Lausberg (links) speelt al zes jaar trompet bij Rappo Grande (het opleidingsorkest van Kunst & Vriendschap in Vught).

Foto: Peter de Bruijn.

VUGHT - Anne Fleur Lausberg uit Vught wil met een muzikale avond geld ophalen voor kinderkankerfonds KiKa. Ze kreeg de ziekte toen ze vijftien jaar oud was: ,,Het heftigste was dat mijn haar uitviel. Het was heel lang." Nu wil ze iets terugdoen voor anderen. 

Merlijn (12) kijkt in de coulissen van De Speeldoos naar Anne Fleur Lausberg. ,,Heel dapper dat mijn zus straks haar verhaal op het podium vertelt", zegt hij. "Ik heb ooit in de klas een presentatie gegeven over wat het ziek zijn van mijn zus met mij deed. Het was heel stil, ja."


Jimi Bellmartin:

Zus Anne Fleur Lausberg (17) uit Vught is woensdagavond (19 juni 2019) in de Speeldoos in Vught de animator achter en organisator van 'Muziek voor KiKa' (Kinderen Kankervrij red.). Een muzikale avond met onder meer Harmonie Kunst & Vriendschap en Rappo Grande. Anne Fleur speelt zes jaar trompet bij het opleidingsorkest. Artiesten als Jimi Bellmartin, Morena Brouwers en Lisanne Spaander treden gratis op.


,,Lisanne zingt onder meer het lied 'Vechtersbazen'. Bijzonder omdat ze ook ziek is geweest", weet Anne Fleur. ,,Als je de strijd tegen kanker aangaat, ben je altijd een vechtersbaas." Anne Fleur werd in 2017 ziek toen ze vijftien was. Ze was moe en kreeg pijn in haar heup.De aankondiging van 'Muziek voor KiKa' staat bij de ingang van De Speeldoos in Vught.

Foto: Peter de Bruijn.


 


Positief:

,,Onderzoek wees uit dat er iets in mijn buik groeide. Het bleek een zeldzame kwaadaardige kiemceltumor; groter dan een tennisbal", zegt ze. ,,In het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht zeiden ze dat er negentig procent kans was op genezing. Dat heeft geholpen. Ik heb niet bij doodgaan stilgestaan. Ben altijd positief geweest. Zo van, ik moet mijn ziekte overwinnen. Wil nog meer bereiken in mijn leven."Onderzoek wees uit dat er iets in mijn buik groeide. Het bleek een zeldzame kwaadaardi­ge kiemceltu­mor; groter dan een tennisbal

Anne Fleur Lausberg.Na de operatie volgden twee chemokuren. ,,Ik werd moe en misselijk", omschrijft ze. ,,Het heftigste was dat mijn haar uitviel. Het was heel lang."


Van superziek naar gezond:

De Vughtse hoorde 25 oktober 2017 dat er geen kwaadaardige cellen meer waren. ,,Van operatie tot kankervrij in drie maanden", zegt ze. ,,Het ging snel. Van superziek ben je ineens weer gezond. Best lastig om terug te komen in dat gewone leventje." 

Best lastig om terug te komen in dat gewone leventje

Anne Fleur Lausberg.Leukemie:

Anne Fleur zag in het Prinses Máxima Centrum veel kinderen met kanker. ,,Mijn vriendin Lisa (17) heeft leukemie. Is nog bezig om haar ziekte te overwinnen. Ik heb het zelf meegemaakt.


Ziekenhuizen, chemokuren, op bed liggen en helemaal niets kunnen. Er is een half jaar van mijn leven weggepakt. Belangrijk dat er meer kinderen schoon verklaard worden. Dat een kind een jeugd kan hebben. Daar is veel geld voor nodig", zegt ze.  ,,Ik wil met 'Muziek voor KiKa' iets doen."De Harmonie Kunst & Vriendschap uit Vught is volop aan het repeteren voor 'Muziek voor KiKa'.

Foto: Peter de Bruijn.
Mijn ziekte wat meer een plekje in mijn leven geven. Ik heb een litteken op mijn lichaam door de operatie. Mentaal veroor­zaakt kanker ook een littekenAnne Fleur blaast woensdag niet mee met de harmonie of het orkest. ,,Ik presenteer de avond; wil mijn verhaal vertellen. Mijn ziekte wat meer een plekje in mijn leven geven. Ik heb een litteken op mijn lichaam door de operatie. Mentaal veroorzaakt kanker ook een litteken. Nee, ik zet niets op papier. Spreek vanuit mijn hart. Ik hoop dat mijn verhalen en het goede doel 'Kika' de mensen zullen raken."


'Muziek voor KiKa' begint woensdag 19 juni 2019 om 19.30 uur in de Speeldoos in Vught.

Een kaartje kost 12,50 euro.
Bron: www.bd.nl