KWF Kankerbestrijding heeft vandaag ruim 3,7 miljoen euro toegekend aan nieuw kankeronderzoek in Utrecht. In het UMC Utrecht gaat bijna 2,9 miljoen euro naar vijf onderzoeken die in 2020 van start gaan. De studies worden gedaan op het gebied van radiotherapie, pathologie, genetica en laboratoria & apotheek.


Alvleesklierkanker beter bestralen:

Hoewel de overleving bij veel vormen van kanker in de laatste jaren is toegenomen, zijn er ook kankersoorten die achterblijven. Zoals alvleesklierkanker, dat wordt vaak (te) laat ontdekt en is moeilijk behandelbaar. Twee radiotherapeuten van het UMC Utrecht willen met hun onderzoek bijdragen aan effectieve bestraling van alvleesklierkanker.

Zo onderzoekt Gert Meijer hoge-dosis bestraling met de MR-Linac. Dit innovatieve apparaat combineert bestraling met een diagnostische MRI-scanner, die tijdens de behandeling zichtbaar maakt waar de tumor zich precies bevindt. Dat maakt bijsturing en effectievere bestraling mogelijk. Sinds 2018 wordt de MR-Linac succesvol ingezet voor diverse vormen van kanker. Daar komt nu in studieverband dus ook alvleesklierkanker bij.

Martijn Intven richt zich in zijn onderzoek op teruggekeerde alvleesklierkanker. Nu is chemotherapie de standaardbehandeling. Door daar bestraling aan toe te voegen, hoopt de radiotherapeut de overleving en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.  


Immunotherapie:

In een klinische studie continueert Trudy Straetemans de behandeling van patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) met een in het UMC Utrecht ontwikkelde gen- en celtherapie (TEG001). Het bijzondere hiervan is dat het een gepersonaliseerd cellulair medicijn betreft, gebaseerd op levende afweercellen van een patiënt en tot stand gebracht met een combinatie van cel- en gentherapie.


Darmkanker:

Op het gebied van darmkanker start Miangela Lacle met een onderzoek waarbij ze een voorspelmodel voor de vroege opsporing van darmkanker gaat ontwikkelen. In samenwerking met pathologen in het hele land hoopt het onderzoeksteam een goede tool te maken om de noodzaak voor een aanvullende behandeling beter te voorspellen en op die manier onnodige chirurgie te voorkomen.
 
Daarnaast start bij het Hubrecht Instituut een fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van genomische heterogeniteit bij dikkedarmkanker. Dit onderzoek door Geert Kops en Onno Kranenburg richt zich op celdeling en chromosoomsegregatie.


Genetische aanleg prostaatkanker:

Jaarlijks overlijden ongeveer 2500 mannen aan uitgezaaide prostaatkanker. Een deel van hen heeft een erfelijke aanleg. Tot nu toe wordt in Nederland nog geen DNA-onderzoek aangeboden aan mannen met uitgezaaide prostaatkanker. Klinisch geneticus Margreet Ausems gaat dokters die mannen met prostaatkanker behandelen - urologen en oncologen - en verpleegkundig specialisten scholing aanbieden over erfelijke prostaatkanker. En ze gaat hen leren genetisch onderzoek te bespreken met mannen die voor een DNA-test in aanmerking komen. Dit is een nieuwe manier van werken omdat behandelend artsen tot nu toe de patiënten voor een DNA-test naar de klinisch geneticus verwijzen. Aan het onderzoek gaat een groot aantal ziekenhuizen (zowel UMC's als regionale ziekenhuizen) deelnemen.

Daarnaast start bij de Universiteit Utrecht een belangrijk verkennend onderzoek naar de immuuneffecten van een lokale kankertherapie.  


KWF-financiering:

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF Kankerbestrijding, waarin deze organisatie ruim 34 miljoen euro toekent aan Nederlands kankeronderzoek. Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt, doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. Ook patiënten beoordelen, als ervaringsdeskundigen, de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief.  
Bron: www.umcutrecht.nl