7800 Utrechters kregen vorig jaar kankerdiagnose.

03-02-2020 16:29Archief. Foto: Fernando Zhiminaicela, Pixabay

Archief. Foto: Fernando Zhiminaicela, Pixabay.

PROVINCIE UTRECHT -  Zo'n 7800 mensen in de provincie Utrecht kregen vorig jaar te horen dat ze kanker hadden. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. In heel Nederland kregen 118.000 mensen de diagnose. Dat zijn er 2000 meer dan het jaar ervoor.


Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. De stijging van het aantal mensen met de ziekte komt door de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Oudere mensen hebben een grotere kans op de ziekte. In Utrecht zijn huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker de meestvoorkomende vormen van de ziekte.


Gelukkig staat de medische wetenschap niet stil en is een kankerdiagnose geen doodvonnis meer.


Een meerderheid van 65 procent van de mensen overleeft de ziekte.


Morgen 4 Feb 2020 is het Wereldkankerdag met wereldwijd evenementen en activiteiten voor mensen die met de ziekte te maken krijgen. Zo is er in het Toon Hermans Huis aan de Regentesselaan in Amersfoort, een centrum voor mensen die met kanker te maken krijgen, een inloopmiddag met koffie. En bij het Helen Dowling Instituut in Bilthoven wordt er een workshop georganiseerd voor mensen in het bedrijfsleven met bijvoorbeeld zieke werknemers.Bron: www.rtvutrecht.nl/nieuws