8-jarige Foppe gaat Alpe d'Huez beklimmen voor overleden opa's.

03-06-2018 19:13


Auteur: Henk den Ridder - ad.nl/binnenlandFoppe en Moniek van Berkel doen mee aan Alpe d'HuZes ter nagedachtenis aan de twee opa's van Foppe.

Foto: Henk den Ridder.Even leek zijn expeditie in het water te vallen. Op 29 april 2018 gleed Foppe van Berkel uit in het zwembad en brak hij zijn sleutelbeen. ,,Het herstel zou twee of drie weken duren. Het gaat wel lukken."

Donderdag 7 juni 2018 zijn Foppe (8) en zijn moeder Moniek twee van de vele honderden deelnemers aan Alpe d'HuZes, een prestatietocht waarbij de Alpe d'Huez een tot zes keer wordt beklommen. Fietsen of wandelen 'voor de overwinning op kanker'.


Opgeven geen optie:

En de ondertitel van de tocht is 'Opgeven is geen optie'. Ook niet voor Foppe. Hij doet het ter nagedachtenis aan zijn twee opa's, die beiden hun meerdere moesten erkennen aan kanker. Opa Matthee van moeders kant is nog maar pas geleden overleden. 


Een paar jaar geleden zijn de vader en moeder van Foppe de berg al op geweest. ,,Het was mijn idee om nu zelf  mee te gaan. Op dacht eerst dat je 12 jaar moest zijn, maar op tv zag ik een meisje van 8 die had meegedaan. Je hoeft dus helemaal geen 12 te zijn."Als Foppe straks op de fiets zit staat zijn naam op zijn kont.

Foto: Henk den Ridder. 


Trainen:

Foppe moest wel gaan trainen. En geld ophalen. Het trainingsprogramma liep helemaal in de soep toen  hij zijn sleutelbeen brak. Dat is overigens een echt wielrennerskwaaltje. ,,Nu ga ik elke dag rennen en ik fiets twee keer per week. We zouden naar Limburg gaan om om de bergen te beklimmen maar dat ging niet door vanwege mijn sleutelbeen. We hebben wel veel viaducten gereden."


Hij zegt: ,,Volgens pa en ma ga ik het halen. Als ik maar niet te snel start. Met name in het begin is het zwaar." Dat klopt. De eerste van 21 haarspeldbochten zijn het steilst. De klim is 13,8 kilometer lang en eindigt op 1.860 meter hoogte. Wielrenner Marco Pantani vestigde in 1995 een record met 36 minuten en 40 seconden. Foppe denkt er een paar uur langer over te doen. 


Geld hebben Foppe en Moniek zeker ook opgehaald. Wel 4.250 euro. Ze verkochten geknoopte armbandjes en gelukspoppetjes, bij Happy Dees gaat de opbrengst van een pastagerecht naar de Van Berkeltjes. Foppe: ,,En Bergje, Lobke en Sterre hebben op de vrijmarkt 520 euro voor ons opgehaald!"


Ik doe het voor allebei mijn opa's. En voor een aantal mensen om ons heen

Foppe.


,,Ik doe het voor allebei mijn opa's. En voor een aantal mensen om ons heen. Ik geef het geld voor het onderzoek naar kanker en ik hoop dat ze snel iets belangrijks kunnen vinden", zegt Foppe over zijn deelname. 
Bron: www.ad.nl