Aan deze symptomen kun je botkanker herkennen.

11-02-2023 09:43
 
 
 
 
Aan deze symptomen kun je botkanker herkennen Beeld Getty Images/Westend61
 
 
 
 
 
 
 
 
Botkanker is een zeldzame vorm van kanker die jaarlijks ongeveer 175 mensen treft. Deze vorm van kanker ontstaat vanuit het kraakbeen of het bot en is iets anders dan een uitzaaiing in de botten. Dit laatste komt vaker voor. Dit wil je weten over botkanker.
 

Als er een tumor in het bot ontstaat, is deze volgens het LUMC in negentig procent van de gevallen goedaardig. Dit betekent dat deze niet uitzaait. Er kan ook sprake zijn van een kwaadaardige tumor in het bot. Dit wordt ook wel een sarcoom genoemd. Uitzaaiingen van botkanker worden meestal gevonden in de longen, maar kunnen ook voorkomen in het skelet, de buik, de lever of de lymfeklieren, maar dit komt minder vaak voor. Goed om te weten: botkanker is een verzamelnaam. Hieronder vallen dus verschillende vormen van kanker. Welke vorm van botkanker je hebt, wordt duidelijk nadat een arts de tumor heeft onderzocht.

 

 

Symptomen van botkanker:


De klachten van botkanker zijn lang niet altijd duidelijk. Pijn is vaak de klacht die als eerst opspeelt, met name in de nacht. Deze pijn voel je vaak in of rond het bot of het naastgelegen gewricht. Er kan ook sprake zijn van een zwelling. Als deze dicht bij het gewricht zit, kun je beperkt worden in je bewegingen. Je bot kan ook spontaan breken als deze aangetast is. Een bottumor die net onder de huid zit, valt beter op, maar heeft als nadeel dat deze weinig klachten veroorzaakt. Daarbij kun je deze tumor al snel verwarren voor een onschuldig knobbeltje.

 

 

De locatie van een bottumor:


Waar een bottumor zich bevindt, verschilt per persoon. Toch ziet het LUMC dat bijna de helft van de bottumoren rond de heup of de knie zit. Maar ook in de rest van het been, in de arm, het bekken of de wervelkolom kan botkanker voorkomen. In de handen of voeten, borstkas, het hoofd-halsgebied of de schedel kan de ziekte ook voorkomen, maar dit gebeurt heel zelden.

 

 

Soorten botkanker:


Botkanker is zoals gezegd een verzamelnaam voor verschillende sarcomen. We zetten een aantal van deze vormen op een rij.

 

 

 

Osteosarcoom:

 

Osteosarcoom is de meest voorkomende vorm van botkanker bij kinderen en jongvolwassenen. Meestal ontstaat deze tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar. Ook op latere leeftijd, na je zestigste kan deze vorm van kanker voorkomen. De naam van deze vorm van botkanker komt van de cellen die het bot vormen: osteablasten. Osteosarcoom komt vooral voor in de bovenarmen en -benen. Uitzaaiingen van deze vorm van botkanker worden meestal gevonden in de longen.

 

 

Ewingsarcoom:


Ook het Ewingsarcoom ontstaat in het bot. Het verschil met osteosarcoom, is het feit dat deze tumor ook kan voorkomen in de weke delen, oftewel de spieren en het bindweefsel. Het is een zeldzame vorm van kanker, die volgens het Radboudumc in Nederland 30 tot 35 nieuwe patiënten treft. Ewingsarcoom komt het vaakst voor bij kinderen en pubers, maar ook jongvolwassenen kunnen ermee te maken krijgen.

 

 

Chondrosarcoom:


Chondrosarcoom komt het meest voor bij patiënten boven de 50 jaar. Het is een tumor die kwaadaardig is en gevormd wordt uit de cellen die het kraakbeen vormen. Deze vorm van botkanker kan ontstaan in alle botten in lichaam, maar wordt het vaakst gezien in het bovenbeen, de bovenarm, ribben en het bekken.

 

 

Chordoom:


Een chordoom is een kwaadaardige tumor in de wervelkolom, die in de meeste gevallen langzaam groeit. Behandeling is lastig, omdat de tumor vaak dicht bij belangrijke weefsels zit. Denk hierbij aan je ruggenmerg, zenuwen of bloedvaten. Ook deze vorm van botkanker is zeldzaam, jaarlijks gaat het maar om ongeveer achttien mensen. Vooral mensen tussen de 40 en 60 jaar krijgen chordoom, maar in sommige gevallen ook kinderen.

 

 

Reusceltumor:


Naast de kwaadaardige tumoren die hierboven genoemd worden, zijn er ook goedaardige vormen van botkanker. Hieronder valt onder andere de reusceltumor. Deze is agressief en komt vaak voor in de buurt van de oorspronkelijke groeischijf, met name in de bovenarm, bovenbeen of het onderbeen. Een reusceltumor komt niet vaak voor bij kinderen en jongeren: negentig procent van de patiënten is 20 jaar of ouder.

 

 

 

Verschil tussen botkanker en uitzaaiingen in het bot:

 

Wanneer er kanker in je botten zit, zijn er twee mogelijkheden: je hebt botkanker of er zijn uitzaaiingen in je bot. In de meeste gevallen duidt kanker in de botten op een uitzaaiing van een andere kankersoort, denk bijvoorbeeld aan prostaatkanker. In de behandeling wordt hier rekening mee gehouden en zullen de uitzaaiingen als prostaatkanker behandeld worden. Bij botkanker begint de kanker in het bot (of kraakbeen) zelf.

 

 

 

 

 

 

Bron: www.margriet.nl/gezondheid