Aangrijpende docu over Bibian Mentel: 'Ik wil nog zo graag leven'.

21-10-2020 20:31Auteur: Jet Canneman - linda.nl/nieuws/fragment-gemist


Hoewel Bibian Mentel al 21 jaar met kanker leeft en tegenslag na tegenslag te verwerken kreeg, is haar positieve levenshouding onverwoestbaar. Dat wordt duidelijk in de indrukwekkende documentaire 'Bibian Mentel LEEF'.


"Ik ga niet meer gezond worden, hoe graag ik ook wil. Maar ik kies er iedere dag bewust voor dat ik wil genieten van het leven."


Bibian Mentel:

En genieten doet Bibian, zo zien we. Terwijl de kanker in haar lichaam steeds sneller doorgroeit, besluit ze mee te doen aan Dancing with the Stars. Het lijkt misschien een opmerkelijke keuze, maar niet voor Bibian, zo legt ze uit. "Alle doelen die mezelf stel, zoals snowboarden of het dansen nu, geven me weer puntjes aan de horizon om naartoe te werken."


"Ik kan ervoor kiezen om op de bank te blijven zitten en niks meer te doen of ik kan doorgaan met m'n leven zoals ik het leuk vind. Dan kan ik heel even in het moment leven en hoef ik niet bezig te zijn met het ziek zijn." Voor Bibian is dit de manier om overeind te blijven: "Ik denk dat iedereen in zo'n soort situatie er alles aan doet om te overleven. Dit is mijn overlevingsstrategie."


We volgen Bibian tijdens haar ziekenhuisbezoeken, ook als ze slecht nieuws te horen krijgt vlak voor de finale van Dancing with the Stars. Een tumor blijkt flink gegroeid en ze krijgt de keuze om een riskante operatie te ondergaan. Ook dit keer gaat ze er weer voor, maar de emotionele gesprekken met haar man en kinderen over de risico's zijn enorm aangrijpend.


De dood hoort inmiddels bij het leven van Bibian. Ze realiseert zich maar al te goed dat ze niet heel lang meer zal leven. "Het voelt alsof m'n skelet aan het instorten is en ik wil nog zo graag. Ik heb nog zoveel te geven, ook. Gevoelsmatig ben ik nog lang niet klaar. Ik zou zo graag m'n zoon zien opgroeien en oma worden van zijn kinderen. De kans dat ik dat ga halen is relatief klein, maar dat is wel m'n grootste droom."


Bibian Mental: LEEF kijk je hier op Videoland.
Bron: www.linda.nl