Aantal diagnoses borstkanker blijft stijgen.

30-04-2020 14:37

De stijging in het aantal diagnoses borstkanker die vorige week werd ingezet, zet door. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Dit betekent dat mensen die iets afwijkends zien of voelen aan hun borst ondanks de coronacrisis weer naar de huisarts gaan en dat de huisartsen mensen weer doorsturen naar het ziekenhuis.


Onze boodschap blijft: 

Voel of zie je iets geks aan je borst? Bel de huisarts. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!De stijging in borstkankerdiagnoses is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen en zowel bij DCIS als invasieve borstkanker. Het aantal diagnoses is ook toegenomen in de leeftijdsgroep van vrouwen die normaal gesproken worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. De stijging is in deze groep alleen minder groot dan in de andere leeftijdsgroepen. De toename komt waarschijnlijk doordat de inhaalslag van de 'gewone' borstkankerzorg groter is dan de daling van het aantal diagnoses door stopzetting bevolkingsonderzoek. 


Als je borsten er anders uit zien of anders aanvoelen dan je gewend bent, dan is het verstandig om je (huis)arts te bellen.


Krijg je daar geen gehoor? 

Bel of mail ons!


Meer informatie:

Lees meer op de website van IKNL.


De afgelopen weken kwamen er al veel vragen bij ons binnen over borstkanker en corona. Hier vind je onze Q&A, die we maakten met borstkankerspecialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON).


We maakten een speciale uitzending over borstkanker en corona, waarin borstkankerspecialisten vragen van kijkers beantwoordden.


Deze kun je hier terugkijken.
Bron: www.borstkanker.nl