Aantal vrouwen dat uitstrijkje laat maken na oproep bevolkingsonderzoek is licht gedaald.

20-01-2020 16:42

 Foto: ANP

Foto: ANP.

BILTHOVEN -  Steeds minder vrouwen geven gehoor aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken. Deden in het verleden zeven op de tien vrouwen mee aan dit onderzoek naar baarmoederhalskanker, nu zijn dat nog maar zes op de tien vrouwen.


Dat meldt stichting Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gyneacologische kanker in het kader van de Baarmoederhalskanker Preventieweek. De organisatie baseert zich op cijfers van het RIVM. Het Bilthovense instituut heeft onderzocht dat jaarlijks achthonderd vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker krijgen. Daarvan overlijden er zo'n tweehonderd.


ZIEKTE VOORKOMEN:

Vooral vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten minder vaak een uitstrijkje maken. Volgens het RIVM kunnen veel meer gevallen worden opgespoord als meer vrouwen deelnemen. Zonder vroege screening en vaccinatie van meisjes tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) zou het aantal slachtoffers bijna het dubbele zijn. Olijf zegt dat baarmoederhalskanker een van de weinige vormen is die in een vroeg stadium kan worden opgespoord en vaak voorkomen kan worden.


Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door langdurige infectie met HPV, waarmee circa 80 procent van de vrouwen besmet raakt. Dat wordt door seksueel contact overgedragen.Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar wordt elke vijf jaar gevraagd om een uitstrijkje te laten maken. De laatste keer gaven daar zon 800.000 vrouwen gehoor aan. Bij 35 van hen werd uiteindelijk baarmoederhalskanker gevonden en bij vijfduizend vrouwen werd een voorstadium geconstateerd. Zo werden volgens een schatting circa 325 sterfgevallen voorkomen, zegt de stichting.Bron: www.rtvutrecht.nl