Actie tegen schelden met kanker rond voetbalveld: 'We moeten ergens beginnen'.

29-06-2021 09:51







Archieffoto.







KWF Kankerbestrijding begint een nieuwe actie die schelden met kanker op en rond voetbalvelden moet uitbannen. "Ons doel is dat dit schelden stopt."


Dat zegt KWF-woordvoerder Bert van Plateringen in het AD. Met de actie wil KWF een discussie op gang brengen en een kettingreactie veroorzaken die gedragsverandering teweegbrengt. "Het is gewoon kwetsend", zegt Van Plateringen in de krant.


#TegenKK:








Eén van de acties spitst zich toe op het populaire voetbalspel FIFA21. Die game is vanaf vandaag online te spelen met de tekst #TegenKK op het shirt van sterren als Messi, Mbappé, Ronaldo en Neymar.


Daarnaast kunnen amateurclubs vanaf vandaag 29 Juni 2021 een knalroze mouwbadge bestellen met dezelfde boodschap. De actie werd gisteravond 28 Juni 2021 met een benefietwedstrijd gelanceerd op het trainingscomplex van FC Utrecht.


YouTubers ingezet:


Meerdere bekende YouTubers zijn betrokken bij de lancering van de badge en het FIFA-shirt, onder wie e-sporter Koen Weijland. "Elkaar online verrot schelden met kanker is een groot probleem. Ik host veel livestreams waar veel jongeren naar kijken en dan schrik je als je ziet hoe vaak het woord voorbij komt", zegt Weijland.


Van Plateringen: "Dit probleem vergt een lange adem. Niet morgen of volgende week. Stap voor stap, we zijn er nog lang niet. Maar we moeten ergens beginnen."


Eén op de drie Nederlanders krijgt de diagnose kanker. KWF-directeur Johan van de Gronden zegt: "De meeste mensen in Nederland krijgen direct of indirect met de ziekte te maken. Het gebruik van kanker als scheldwoord doet veel mensen pijn en moet daarom stoppen."




Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland