Afspraak in het ziekenhuis? Vaker in de avond.

23-05-2020 16:02


Auteur: Adrianne de Koning - ad.nl/rotterdam.De regels blijven van kracht. Niet meer bezoek, niet meer begeleiders, om drukte te voorkomen.

De regels blijven van kracht. Niet meer bezoek, niet meer begeleiders, om drukte te voorkomen.

Foto: AD. '

Om de wachtlijsten bij de Rotterdamse ziekenhuizen weg te werken, kunnen steeds meer patiënten afspraken maken in de vroege avond. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle en het Erasmus MC hebben de avondspreekuren uitgebreid. Het Rotterdamse Ikazia denkt na over de avond én de zaterdag. ,,Maar afspraken op andere tijden hebben gevolgen voor het personeel.''

Rob Kievit, voorzitter van de raad van bestuur van het Ikazia Ziekenhuis, wil niet te snel op het gaspedaal drukken om meer patiënten te helpen. Hij weet hoe zwaar veel medewerkers het tijdens de coronacrisis hebben gehad. ,,Zij moeten ook een keer op vakantie kunnen.'' Bovendien: het Rotterdamse ziekenhuis heeft nog steeds een corona-ic en twee verpleegafdelingen met coronapatiënten.


Ellende:

Aan de andere kant zijn vele afspraken afgezegd, die op korte termijn toch weer op de agenda moeten komen. Ook zijn er nieuwe regiogenoten die zijn doorverwezen naar een arts. ,,Er is landelijk een daling van het aantal patiënten dat de diagnose kanker krijgt. Daar moet allerlei ellende achter schuilgaan'', zegt Kievit.Er is landelijk een daling van het aantal patiënten dat de diagnose kanker krijgt. Daar moet allerlei ellende achter schuilgaan

Rob Kievit.Het ziekenhuis bij winkelcentrum Zuidplein loopt echter net als andere ziekenhuizen tegen de 1,5 meterregel aan, waardoor minder patiënten kunnen langskomen. Om de gangen, wachtruimtes, liften en trappenhuizen zo leeg mogelijk te houden, zijn begeleiders en bezoek niet welkom. Een pijnlijke beslissing, zo benadrukt Kievit. ,,Maar voor elke begeleider in de wachtruimte kan er een patiënt minder geholpen worden.''


Angst:

Blij is hij met de opening van de buitenpolikliniek in het Ridderkerkse Slikkerveer.  Dat biedt extra vierkante meters 'en is misschien ook een oplossing voor wie een gang naar het grote ziekenhuis te spannend vindt'. Sommige patiënten zijn terughoudend om hun eerder afgezegde afspraak nu door te laten gaan, zo merkt het Ikazia. ,,Die angst is echt niet nodig. Er zijn andere plekken waar je meer risico loopt. We hebben hier een looprichting, triage aan de buitenkant door het stellen van vragen, we meten of iemand koorts heeft.'' De 1,5 meter is de beperkende factor.

IJsselland Ziekenhuis.Ook het IJsselland Ziekenhuis opent de twee buitenpoliklinieken in Krimpen aan den IJssel en het oude Havenziekenhuis. Verder is het maximum bereikt qua aantal afspraken. ,,De 1,5 meter is de beperkende factor.'' Waar er in het verleden sporadisch al een avondspreekuur was, gebeurt dit daarom nu vaker. Bij het Erasmus MC zijn er ook al enkele avondafspraken. 


In alle ziekenhuizen wordt opgeroepen niet te lang voor de afspraak naar het ziekenhuis te komen en niet te vroeg in de wachtruimte te gaan zitten. Ook wordt overal gekeken of het medisch noodzakelijk is om naar het ziekenhuis te komen. ,,Als dat niet het geval is, volgt er een telefonische- of beeldbelafspraak'', vertelt het Maasstad Ziekenhuis, dat de poliklinieken geriatrie en neurologie in de Havenpolikliniek beperkt geopend heeft.


Wachttijden:

Kievit verwacht dat de wachttijden eerder oplopen dan afnemen. ,,Aan het einde van het jaar verwachten wij op 80 procent van de gewone capaciteit te zitten.'' Het Erasmus MC hoopt de achterstanden dan te hebben ingehaald, maar voor het Ikazia, met z'n smalle gangen en trappen, is dat volgens Kievit niet haalbaar.


De bestuursvoorzitter houdt zijn hart vast voor wat het versoepelen van de maatregelen betekent. ,,Niemand weet wanneer er een tweede golf komt en hoe hoog die is, maar we moeten voorkomen dat we de reguliere zorg dan weer moeten stilleggen.''Bron: www.ad.nl