Afspraken om borstkanker- en hartoperaties niet in gevaar te brengen.

26-03-2020 16:54


Auteur: Frank Hermans - gelderlander.nl/nijmegenBeademingsapparatuur op de intensive care.

Beademingsapparatuur op de intensive care.

Foto: via REUTERS.

NIJMEGEN - De Nederlandse ziekenhuizen overwegen een vast aantal ic-bedden en operatiekamers, mogelijk een kwart, vrij te houden voor zogeheten semi-spoedzorg. Daaronder valt bijvoorbeeld een al eerder geplande borstkanker- of een hartoperatie. 

Dit soort operaties zijn geen directe spoed, maar doorgang moet plaatsvinden om op iets langere termijn het leven van deze patiënten niet in gevaar te brengen. 


De ziekenhuizen hebben hierover woensdagochtend crisisoverleg gevoerd. ,,Niet alleen corona-, maar álle patiënten hebben recht op goede zorg", licht voorzitter Bertine Lahuis van de regio Oost van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (Roaz)  toe. ,,We stellen alles in het werk om de te verwachten grote stroom aan coronapatiënten in goede banen te leiden. Maar ook de zorg voor semi-spoedpatiënten willen we natuurlijk zoveel mogelijk garanderen."


Nu nog voldoende ic-bedden:

Knelpunt is met name het aantal ic-bedden dat mogelijk ingezet moet worden bij de semi-spoed-ingrepen. Daarvan zijn er nu nog voldoende. 


In de acht ziekenhuizen in regio Oost (Radboudumc, CWZ, Rivierenland, Rijnstate, Maasziekenhuis Pantein, Slingeland, Gelderse Vallei, Sint Maartenskliniek) zijn standaard zo'n honderd ic-bedden beschikbaar. ,,Dat aantal kunnen we met allerlei kunstgrepen verdubbelen. Op dit moment zijn 65 ic-bedden bezet. Dat lijkt misschien weinig, maar we voorzien met de huidige aanloop van nieuwe patiënten dat de capaciteit mogelijk toch snel onvoldoende wordt", aldus Lahuis. 


Doorplaatsen naar minder drukke ziekenhuizen:

Om dat moment voor te zijn, worden nu regiobreed en landelijk allerlei nieuwe afspraken gemaakt. ,,We kijken al naar de mogelijkheid voor het doorplaatsen van de semi-spoedpatiënt naar ziekenhuizen waar het minder druk is. Dan wordt de borstkankerpatiënt niet in bijvoorbeeld Nijmegen, maar elders in het land geholpen." 


Voor ouderen geldt al, ook onder normale omstandigheden, dat zij zelf vaak aangeven niet in een ziekenhuis op de intensive care te willen worden geholpen. ,,Om de druk op de ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden, hebben we ook al afspraken met bijvoorbeeld de Sint Maartenskliniek en het Van der Valkhotel in Tiel om wanneer het even kan ziekenhuispatiënten hierheen over te plaatsen voor revalidatie. Hierover zijn we met Dekkerswald in Groesbeek in gesprek." 


Traumapatiënten:

Capaciteit op operatiekamers en intensive cares blijft volgens Lahuis op peil voor traumapatiënten. ,,Die zijn er weliswaar minder, maar de stroom is niet opgedroogd." Ook de verloskundige zorg, al dan niet in het eigen ziekenhuis, zal volgens Lahuis gegarandeerd doorgaan. 


Niet álle semi-spoedpatiënten zullen overigens nog volgens afspraak geholpen worden. ,,We bekijken dit per patiënt. Voor sommige patiënten kan een chemobehandeling juist nu meer risico opleveren omdat de weerstand omlaag gaat en ze dus kwetsbaarder worden. Dan is het beter om, in overleg met de patiënt, de therapie even uit te stellen. Bron: www.gelderlander.nl