AJ Plug na ziekte terug als chauffeur Johan Derksen: ‘Hij mag gewoon blijven roken, hoor’.

01-03-2020 17:08


Auteur: Dennis Jansen - ad.nl/show.Johan Derksen met zangeres en zijn chauffeur Alexandra Plug.

Foto: Paul Scholman.
Johan Derksen heeft zijn chauffeur weer terug. Alexandra Plug, als blueszangeres bekend als AJ Plug, werd vorig jaar ernstig ziek, herstelde zich zodanig dat ze morgenavond voor het eerst weer in de auto stapt om de besnorde analyticus naar Hilversum te rijden.

Johan Derksen en zijn vrouw Isabelle hoefden haar de laatste tijd niet meer naar het ziekenhuis in Groningen te rijden. Dat deed Alexandra Plug zelf. ,,Een ritje van een half uur, heen en weer een uur. Dat ging eigenlijk prima", vertelt de zangeres.


Toen ze afgelopen week ook van haar sondevoeding werd verlost, kwam de terugkeer als chauffeur dichtbij. ,,Vanuit Grolloo is Hilversum natuurlijk iets verder dan Groningen, dus we gaan even uitdokteren of het gaat werken", zegt Plug. ,,Dat zullen langere avondjes worden, maar eerlijk gezegd voel ik me heel goed."


Alexandra Plug (50) van de band AJ Plug verwierf landelijke bekendheid als gezicht van Johan Derksen Keeps the Blues Alive, de theatertour waarmee Neerlands meest bekende voetbalanalyticus de laatste jaren furore maakte. Ze toerde door het land, zong in de studio bij Veronica Inside en trad ook op als Derksens chauffeur om hem een en weer te rijden naar Hilversum. Tot ze vorig voorjaar ineens ziek werd, niet meer goed kon eten en er een keiharde diagnose volgde: slokdarmkanker. Ze moest aan de chemo, bestraling en sondevoeding.Ik ben hen zo dankbaar. Johan en Isabelle zijn heel goede vrienden geworden.

Alexandra Plug.Stabiel:

Ineens had Derksen geen chauffeur meer en kostwinner Plug zelf geen inkomsten. Haar man Klaas Kuijt, die ook in de band van Plug speelt,  kampte al langer met gezondheidsklachten, voornamelijk aan de nieren. ,,Ook met hem gaat het redelijk. Hij is vermoeid, maar stabiel, en er komt een moment dat hij ook geholpen moet worden. Zijn nieren werken nog maar voor twintig procent. Hij staat op een wachtlijst voor een transplantatie", aldus Plug die zich vorig jaar zomer zorgen maakt. ,,Met muzikanten is het simpel: no play no pay", zei ze. ,,Natuurlijk slaan dan de twijfels toe: hoe moet het verder? Ik weet dat ik dit jaar niet meer kan optreden."


Derksen kwam in actie. Hij organiseerde benefietconcerten in Assen en Katwijk, terwijl hij en voornamelijk zijn vrouw de zangeres telkens naar het ziekenhuis brachten voor onderzoek en chemo. ,,Ik ben hen zo dankbaar. Johan en Isabelle zijn heel goede vrienden geworden."


Toen ze de diagnose kreeg vorig jaar sloeg de angst even toe. ,,Dat was schrikken, omdat het ook een  agressieve vorm van kanker was. Daarna kwam ik in een soort achtbaan en overlevingsmodus. Daar zit ik nog steeds in."


Kleine stukjes eten:

Eind november vorig jaar werd Alexandra Plug geopereerd. ,,Ik heb nog eenderde van mijn maag.


Kan dus maar kleine stukjes eten. Wel is afgelopen week de sonde eruit gehaald die ik nog had voor nachtvoeding. Dat zou eigenlijk op 11 maart 2020 gebeuren, maar het ging zo goed dat dat eerder mocht. Nu moet mijn conditie moet nog iets vooruit, maarde chirurg noemde me vorige week een voorbeeldpatiënt."


Vanaf morgen 2 Maart 2020 gaat ze Johan Derksen dus weer rijden, maandag en vrijdag voor Veronica Inside, op dinsdag als hij de Champions League gaat analyseren. Toeren doet ze nog niet, al pakte ze een paar dagen geleden wel voor het eerst haar gitaar weer. ,,Ik zag die gitaarkoffer in de gang staan en had ineens zo'n zin om te spelen. Ben ik dus even gaan zitten. Ja, ook zingen. Ik was wel bang voor mijn stem. Door die chemo kan die veranderen. Hij sloeg ook een beetje over. Geeft niks, zei Klaas mijn man, 'zit er toch even een lekkere snik in?' Uiteindelijk is dat ook een spier die je moet trainen."


Wanneer ze weer gaat optreden? ,,Ik richt me oktober", zegt Plug die dan ook graag aansluit bij de huidige tour van Johan Derksen Sound of the Blues & Americana. ,,Maar dan wil ik ook met een nieuwe plaat komen."


Morgen is dus het eerste ritje met Johan Derksen. Of hij dan zijn gebruikelijke sigaartje mag opsteken in de auto? ,,Tuurlijk kan hij gewoon blijven roken. Het raampje staat op een kier en ik heb er totaal geen last van."  


  Bron: www.ad.nl