Al 15 jaar tussen hoop en vrees: Esthers zoon Noah heeft sinds zijn derde een hersentumor.

27-01-2020 18:55


Auteur: Alphons de Wit - ad.nl/westlandEsther Valstar: ,,Het is een wonder waar we elke dag van genieten."

Foto: Thierry Schut.

 


,,Onze zoon Noah, inmiddels achttien jaar, kreeg toen hij drie was te horen dat hij aan hersenstamkanker leed", vertelt ze. ,,De tumor zit in de hersenstam en dat is het probleem. Waar een tumor in je hersenen ook zit, het is altijd een slecht verhaal. Maar heel vaak kunnen chirurgen er bij om te zien of er wat te redden valt. Door de hersenstam lopen echter de vitale levensfuncties en dat maakt medisch ingrijpen levensgevaarlijk."


Bizar:

Het is bizar als je de boodschap krijgt dat je kind aan hersenstamtumor lijdt, vervolgt Valstar. ,,Voor ons stortte de wereld in. Het is niet te omschrijven als je hoort dat je kind zo'n tumor heeft en ze niks voor hem kunnen doen. Over een paar maanden ben je hem kwijt, denk je. Dan wil je juist gaan genieten, maar dat lukt niet want elk moment dat ik naar hem keek dacht ik: 'oh god. straks ben je er niet meer'."


Bovendien werd elk sprankje hoop bij de familie weggenomen. ,,Ze vertelden ons dat vijf procent van de gevallen de eerste twee jaar overleeft en of we daarvoor wilden knokken. Natuurlijk wilden we dat, maar dan werd ons voorgehouden dat hij na drie of vier jaar toch wel dood zou gaan. Noah's oog week af en we wilden hem daaraan laten opereren. Toen zeiden ze: 'moet je niet doen, is zonde van het geld. Ga daarvan maar naar de Efteling'."


,,Elk beetje hoop werd weggehaald. Daar hebben we met de specialisten over gesproken. We hebben gevraagd om dat niet te doen. Laat mensen hoop houden, ook al is het tegen beter weten in. We weten heus wel wat je zegt, maar als je helemaal geen hoop meer hebt, dan kun je gewoon niet leven."


Wonder:

Toen het met Noah goed bleef gaan, en de artsen voor een raadsel stonden, keerde de hoop terug. ,, Ik wil dat iedereen dat sprankje hoop heeft en daar wil ik voor knokken."


Daarom zet Valstar zich ook met hart en ziel in voor de Kidz for Kidz survival. ,,Wat Noa betreft tasten de geleerden nog steeds in het duister. ,,Maar onze Noah functioneert uitstekend en is op dit moment zelfs voor vier maanden op stage in het buitenland. Het is een wonder waar we elke dag van genieten."


De survival is in de eerste plaats om geld op te halen voor onderzoek naar hersenstamtumoren.


,,Maar we willen kinderen ook het besef bijbrengen dat het niet vanzelfsprekend is dat je gezond bent. Dat hoeft niet zwaar, want kinderen moeten vooral van hun leventje genieten. Maar ze kunnen zich wel inzetten voor een ziek leeftijdsgenootje. En we hebben op scholen uitleg gegeven, omdat kinderen in hun omgeving ook vaak worden geconfronteerd met kanker."


Hindernissen:

Tijdens de survival gingen de kinderen ook een soort strijd aan. Valstar: ,,Lex Thoen Events heeft een mooi parcours uitgezet door recreatiegebied De Wollebrand. Vijftien gesponsorde hindernissen in totaal. Elke hindernis is geadopteerd door een bedrijf dat de bedrijfsvlag mag ophangen tegen betaling van een sponsorbedrag. De kinderen moeten de hindernissen overwinnen."


 ,,Omdat we vijf jaar bestaan hebben we gecommuniceerd dat we hopen dat iedereen 55,55 euro ophaalt. Dan komen we uiteindelijk tot een topbedrag. Heel Westland staat achter ons initiatief, want alle prijzen en kosten worden door sponsoren afgedekt, zodat de totale opbrengst naar het goede doel gaat."


Opbrengst:

De vijfde editie van de Kidz for Kidz Survival op het terrein van wielervereniging Westland Wil Vooruit in De Wollebrand in Honselersdijk heeft zaterdag een bedrag van 22.500 euro opgeleverd.


Het opgehaalde bedrag zal worden besteed aan Stichting Semmy. De stichting zet zich in voor meer onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen om hun levensverwachting te verlengen.


Ongeveer 430 kinderen gingen de uitdaging aan op het speciaal aangelegde survivalparcours.


,,Het was weer een supermooie dag", blikt organisator Esther Valstar terug op de tocht. ,,Dankzij alle vrijwilligers, sponsors en de enthousiaste deelnemers is er weer een mooi bedrag bij elkaar gebracht."Bron: www.ad.nl