Alarmerend tekort aan medicijnen voor corona, reuma- en kankerpatiënten: ‘Dit is zorgwekkend’.

08-12-2021 15:55Auteur:  Marinka Wagemans - wnl.tv

Ziekenhuizen kampen met zo'n groot tekort aan medicijnen, dat coronapatiënten niet meer optimaal kunnen worden behandeld. Hetzelfde geldt voor reuma- en kankerpatiënten, zo meldt het AD.


Het gaat onder meer om het medicijn Tocilizumab. Dit werd voorheen vooral gebruikt tegen ernstige vormen van reuma, en bij patiënten die door immuuntherapie tegen kanker last kregen van ernstige ontstekingen. De vraag naar dit soort ontstekingsremmers is geëxplodeerd sinds het begin van de pandemie, en de producenten kunnen de gestegen vraag simpelweg niet bijbenen.


Kleinere dosis:


Om die reden hebben ziekenhuizen op advies van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) de protocollen aangepast waarin de hoeveelheid staat die coronapatiënten van bepaalde medicijnen krijgen toegediend. Patiënten krijgen nu nog maar twee derde van de gebruikelijke dosis van ontstekingsremmers toegediend. Hierdoor kan het zijn dat coronapatiënten sneller op een intensive care terecht komen of extra zuurstof toegediend moeten krijgen. Dat zegt onder meer de Federatie Medisch Specialisten,


Er is bijna geen voorraad meer, zegt de landelijke Commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen. Ziekenhuizen zijn door het LCG verzocht om bij acute tekorten elkaar te helpen. Er zijn wel andere ontstekingsremmers, zoals dexamethason. Maar die werken iets minder goed.


Daarnaast is er ook een tekort aan monoklonale antistoffen, stoffen. Die zorgen ervoor het coronavirus de menselijke cel minder goed kan binnendringen. Als een patiënt dit toegediend krijgt wordt er als het ware "tijd gekocht" om te zorgen dat deze zelf antistoffen aanmaakt. Ook hiervan wordt de dosering nu verlaagd.


'Heel zorgwekkend'


Het is niet de eerste keer dat ziekenhuizen met een tekort aan medicijnen kampen, zegt bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, Peter Langenbach. "Tijdens de eerste golf waren er ook tekorten aan bepaalde medicijnen", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat is natuurlijk heel zorgwekkend."


Tijdens die eerste golf hebben artsen allerlei alternatieve medicijnen en protocollen "bedacht" om toch met die tekorten om te gaan, zegt Langenbach. "Dus ik heb er ook wel vertrouwen in dat we met deze tekorten weer een alternatieve werkwijze weten te vinden."LEES OOK:


Ziekenhuizen hogen aantal bedden intensive care op naar 1250: 'We vragen nog een keer die extra rek'Bron: www.wnl.tv