'Als de kanker weg is uit je lichaam, is het nog niet weg uit je hoofd'.

04-02-2020 16:32


      

Overal ter wereld wordt vandaag 4 Feb 2020 stilgestaan bij de impact van kanker. Dan is het namelijk Wereldkankerdag. De dag is in het leven geroepen om het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Het thema is dit jaar 'Kanker zet je wereld op z'n kop'. Er is vooral veel aandacht voor het leven na kanker.

Sportjournalist Joop van der Laan van Omroep Zeeland weet hoe het is om door het leven te gaan als ex-kankerpatiënt. Er werd bij de Oosterlander in de afgelopen jaren twee keer slokdarmkanker geconstateerd. Inmiddels is hij door de oncoloog 'schoon' verklaard, maar hij ondervond dat de ziekte niet ophoudt als je genezen bent.


Vertrouwen:

"Op het moment dat je bij de oncoloog de deur uitloopt ben je op jezelf en je directe omgeving aangewezen. Het beheerst je dagelijkse leven. Je moet namelijk leren omgaan met de angst dat het wellicht weer terugkomt. Je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaam."Voor de omgeving gaat de vlag uit, maar voor jou begint het dan eigenlijk pas."

Joop van der Laan - sportjournalist.Volgens Van der Laan is het ook een zoektocht om de juiste hulp te vinden, wanneer je daar behoefte aan hebt. "Je moet natuurlijk nog wel regelmatig op controle naar de oncoloog, maar die richt zich voornamelijk op je lichaam. Voor allerlei andere problemen, zowel fysiek als mentaal, moet je zelf op zoek naar andere zorgverleners. Wat is goed voor mij, waar heb ik het meest aan, wat spreekt mij aan, allerlei vragen waar je rekening mee moet houden."


Van der Laan kon zich in het begin na zijn 'genezenverklaring' nog wel eens irriteren aan zijn omgeving. Hij vond dat er te weinig rekening met hem werd gehouden. "Voor de omgeving gaat de vlag uit, maar voor jou begint het dan eigenlijk pas."


Hulp:

Hij kwam er al snel achter dat het niet alleen om hem draait. "Het is logisch dat iedereen doorgaat met zijn of haar leven. En ik kan niet op allerlei mensen blijven leunen, ik moet het zelf doen." Daarom zoekt hij hulp in het professionelere circuit waar hij advies krijgt, de juiste begeleiding vindt om te proberen weer voor de volle honderd procent mens te zijn en te genieten van het leven.Ergotherapeut Femke Kostense.

 (foto: Omroep Zeeland)
Om ex-kankerpatiënten, zoals Joop van der Laan, wat meer handvatten te bieden, is ergotherapeut Femke Kostense gestart met het Oncologisch Netwerk Schouwen-Duiveland. Verschillende zorgverleners, waaronder een fysiotherapeut, diëtiste, dermatoloog, ergotherapeut en psycholoog hebben hun krachten gebundeld.


Kostense merkte in haar praktijk dat patiënten die 'schoon' zijn tegen allerlei problemen aanlopen. "Hier wordt niet direct vanuit het ziekenhuis op geacteerd, waardoor het een zoektocht is om bij de juiste zorgverlener terecht te komen."


Kortere lijntjes:

Kostense hoopt dat door het Oncologisch Netwerk de zorgverleners wat beter zichtbaar en vindbaar zijn. "Door samen te werken en vooral te leren van elkaar, weet je ook als er een hulpvraag komt, bij wie je moet zijn. Door het netwerk worden de lijntjes veel korter."


Bekijk het volledige interview met Joop van der Laan:

Bron: www.omroepzeeland.nl/nieuws