“Alsjeblieft, laat jullie borsten screenen”: Zeven burgemeesters vragen in ijsbad aandacht voor borstkanker.

02-12-2021 17:21Auteur: Peter Lanssens - hln.be/kortrijk
Rillen van de kou deed Ruth Vandenberghe (links) niet, ze zag het helemaal zitten. Rechts neemt Lut Deseyn een duik, terwijl andere burgemeesters toekijken 

Rillen van de kou deed Ruth Vandenberghe (links) niet, ze zag het helemaal zitten. Rechts neemt Lut Deseyn een duik, terwijl andere burgemeesters toekijken.

Foto: Henk Deleu.


Zeven West-Vlaamse vrouwelijke burgemeesters hebben donderdagmiddag een duikje in een ton met ijswater genomen om aandacht te vragen voor de nieuwe campagne 'Hou je borsten warm'. "Iedereen kent wel iemand met borstkanker. Elkaar steunen is dan zo belangrijk", zegt Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe.

Een vrouw op acht in België wordt getroffen door borstkanker. Jaarlijks gaan meer dan tienduizend vrouwen de strijd aan. Borstkankerorganisatie Think Pink en hogeschool West-Vlaanderen vragen daar met de nieuwe campagne 'Hou je borsten warm' aandacht voor en stimuleren vrouwen zich tijdig te laten screenen op borstkanker. Aan de campagne is ook een kersttruienverkoop voor Think Pink gekoppeld.


Om de campagne in de kijker te zetten, trokken zeven burgemeesters - de bedoeling was acht, maar Emmily Talpe (Open Ieper) van Ieper kon er niet bij zijn - naar Glow Wellness in Kortrijk om er even in een dompelton met ijswater te gaan zitten, aan een temperatuur van rond de 1 graad Celsius. Deden het zonder verpinken: Lut Deseyn (Gemeentebelangen) van Avelgem, Lies Laridon (CD&V) van Diksmuide, Carine Dewaele (CD&V) van Lendelede, Ria Pattyn (CD&V) van Lichtervelde, Greet De Roo (RKD) van Ruiselede, Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) van Kortrijk en Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw) van Zedelgem.De diagnose borstkan­ker is veel erger dan een ijskoude douche.

Mieke Deprez van Think Pink.Ze droegen wetsuits, waardoor het duikje in het ijsbad al bij al nog meeviel. "Ik voelde het ijskoude water wel langs mijn rug lopen en mijn voeten hadden koud, maar het viel goed mee", beaamt Vandenberghe.


De Tekst gaat verder onder de Foto:Lut Deseyn van Avelgem dook als eerste het ijsbad in. De andere burgemeesters kijken geamuseerd toe 

Lut Deseyn van Avelgem dook als eerste het ijsbad in. De andere burgemeesters kijken geamuseerd toe.

Foto: Henk Deleu.

 "Onze organisatie zorgt ervoor dat vrouwen met borstkanker niet alleen staan en dat lotgenoten er voor elkaar kunnen zijn. Die steun is belangrijk, want de diagnose borstkanker is erger dan een ijskoude douche. En het raakt ook hun partners, kinderen, families...", zegt Mieke Deprez van Think Pink.


De burgemeesters gaan nu via een filmpje hun medewerkers en ook een mannelijke burgemeester, naar verluidt zou dat een 'ezel' uit een bepaalde gemeente zijn, oproepen om ook de uitdaging aan te gaan en een ijsbad te nemen. Want ook mannen worden getroffen. Ongeveer een op honderd mannen krijgt borstkanker.


Meer info op www.think-pink.be
Als tweede was Lies Laridon van Diksmuide aan de beurt

Als tweede was Lies Laridon van Diksmuide aan de beurt.

Foto: Henk Deleu.                 


Carine Dewaele van Lendelede gaf geen krimp

Carine Dewaele van Lendelede gaf geen krimp.

Foto: Henk Deleu.
Greet De Roo van Ruiselede amuseerde zich kostelijk. Achteraan ziet links ziet u hoe Ria Pattyn van Lichtervelde een badjas aan krijgt. Zij nam net daarvoor een ijsbad 
Greet De Roo van Ruiselede amuseerde zich kostelijk. Achteraan ziet links ziet u hoe Ria Pattyn van Lichtervelde een badjas aan krijgt. Zij nam net daarvoor een ijsbad.

Foto: Henk Deleu.

Ruth Vandenberghe is helemaal zen, in het ijsbad 

Ruth Vandenberghe is helemaal zen, in het ijsbad.

Foto: Henk Deleu.
Duimpjes omhoog, Annick Vermeulen van Zedelgem 
Duimpjes omhoog, Annick Vermeulen van Zedelgem.

Foto: Henk Deleu.

Voor de Video van dit Artikel klik hier

Bron: www.hln.be