André van Duin verliest grote liefde Martin (55).

13-01-2020 18:54Auteur: Evert Santegoeds - telegraaf.nl/entertainmentIn zes maanden tijd verloor hij zijn strijd:


Een onvoorstelbaar drama voor ANDRÉ VAN DUIN (72), die vanmorgen afscheid heeft moeten nemen van zijn zeventien jaar jongere man MARTIN ELFERINK. Terwijl miljoenen Nederlanders genieten van hem in Hendrik Groen en Heel Holland Bakt, voerden André en hij - verborgen voor vrijwel iedereen - een strijd tegen Martins ziekte botkanker. Een vergeefse strijd, die maakt dat André nu voor de tweede keer zijn levenspartner verliest...Slechts een paar maanden nadat bij hem kanker werd geconstateerd, overleed Martin Elferink vanmorgen thuis in Amsterdam.

Slechts een paar maanden nadat bij hem kanker werd geconstateerd, overleed Martin Elferink vanmorgen thuis in Amsterdam.

Foto: Hollandse Hoogte.
Precies zeventien jaar duurde het geluk van ANDRÉ VAN DUIN (72) en zijn grote liefde MARTIN ELFERINK. Geluk dat nog heel lang had moeten blijven duren, maar wat deze zomer ineens wreed werd verstoord. Slechts een paar maanden nadat bij hem kanker werd geconstateerd, en die ziekte direct al in een ver gevorderd stadium bleek te verkeren, overleed Martin vanmorgen thuis in Amsterdam.


Hij was maar 55 jaar:

Terwijl miljoenen kijkers André zagen schitteren in Het geheime dagboek van Hendrik Groen en ook weer van Heel Holland Bakt, leden de twee mannen de laatste maanden voornamelijk in stilte. Zij zochten met hun intense liefde kracht en troost bij elkaar. Omringd door slechts een groepje intimi, dat van de verschrikkelijke ontwikkelingen op de hoogte was, ondergingen André en Martin hun lot.


Voorteken:

Hoe gelukkig de twee altijd waren, kon iedereen zien. Afgelopen voorjaar werd hun geluk ineens ernstig bedreigd. Het eerste, onheilspellende voorteken voltrok zich werkelijk uit het niets. Toen Martin iets weggooide, brak hij ineens een sleutelbeen. André daarover, eerder tegen PRIVÉ: "Dat is natuurlijk niet normaal, zoiets. Een sleutelbeen breek je door een val of een klap, niet zomaar. Daarna bleek in het ziekenhuis dan ook dat er meer aan de hand was."


De tekst gaat verder onder de foto:André van Duin in de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

André van Duin in de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Foto: MAX.
De buitenwereld kreeg daar wat van mee toen André en Martin, op 5 juni op Zorgvlied, de uitvaart van MARTINE BIJL bijwoonden. Martine was niet alleen André's voorgangster bij Heel Holland Bakt, maar was met haar man BEREND BOUDEWIJN ook innig bevriend geraakt met de twee. Dat Martin zijn arm in een mitella droeg, was nog af te doen met een verklaring die bij de media niet direct alle alarmbellen deed afgaan. In het ziekenhuis hadden die echter wel degelijk geklonken.


André veegde vanaf dat moment zijn agenda schoon. Hij was klaar met de, onder die omstandigheden, uiterst confronterende opnamen van Hendrik Groen. Daarin lijdt zijn personage Evert immers aan kanker, zoekt die zelfs een kostuum uit voor in de kist en was in de een-na-laatste aflevering te zien hoe hij door euthanasie een 'zachte dood' sterft. Daarna moesten er nog afleveringen van het vaarprogramma Denkend aan Holland, met JANNY VAN DER HEIJDEN, worden opgenomen. Hoewel er op tv niets aan Dré te merken was, en ook dit format weer een doorslaand succes werd, moeten zich inmiddels donkere wolken hebben samengepakt boven het bootje waarmee André en Janny onder andere door Giethoorn en over de Linge voeren. Het napraatprogramma van Heel Holland Bakt werd overgenomen door IRENE MOORS.De tekst gaat verder onder de foto:Het eerste voorteken van Martins ziekte voltrok zich uit het niets. Toen hij iets weggooide, brak hij ineens een sleutelbeen.

Het eerste voorteken van Martins ziekte voltrok zich uit het niets. Toen hij iets weggooide, brak hij ineens een sleutelbeen.

Foto: Ferry de Kok.In oktober bezochten André en Martin nog samen het Gouden Televizier-Ring Gala, met de winnende MEILANDJES. Martin zag er goed uit en op vragen van aanwezige pers hoe het met zijn man ging, antwoordde André nog optimistisch - maar zonder het achterste van zijn tong te laten zien.


Drama:

En nu, 2020 is nog maar net begonnen, is het al afgelopen. Een onvoorstelbaar drama voor de veel te jonge Martin en voor André, die voor de tweede keer een grote liefde verliest. In 1995 overleed WIM VAN DER PLUYM op 43-jarige leeftijd. Met hem was hij sinds 1974 samen. Dat hij jaren later Martin leerde kennen, was destijds tot opluchting van zijn hele omgeving. De voormalige treinsteward van Wagon Lits, die op dat moment als planner bij RTV Noord Holland werkte, maakte al een tijdje deel uit van zijn kennissenkring, maar groeide uit tot André's grote liefde, zijn steun- en toeverlaat. Nadat zij elkaar waren tegengekomen in een Amsterdams barretje, stelde hij Martin in 2002 in PRIVÉ voor met de woorden: 'Dit is de ware.' Ze trouwden op 23 december 2006.


De tekst gaat verder onder de foto:André van Duin met Heel Holland Bakt-juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckoven

André van Duin met Heel Holland Bakt-juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckoven

Foto: MAX Roland J.Reinders.
Bij iedereen in Andrés directe omgeving, bij intieme vrienden als JOOP VAN DEN ENDE en zijn JANINE, viel de bescheiden, nuchtere maar zeer humorvolle Deventenaar, die er altijd voor André was, bijzonder in de smaak. En altijd gold: waar André was, was Martin. Zijn leven draaide om André die, aangemoedigd door hem, bij Omroep MAX zijn carrière nog zo'n mooie en onverwachte doorstart gaf. Het wrede noodlot draaide de rollen na de zomer om. André was er voor zijn man, en heeft hem 'thuis aan de gracht' tot het laatst verzorgt in de stilste rol van zijn hele leven.Bron: www.telegraaf.nl