Anita kreeg na borstkanker last van borstoedeem: ’Ik moet me aanpassen’.

28-10-2021 10:25Auteur: ANOUK DE GROOT - telegraaf.nl/vrouwMooi op elke leeftijd.Voor onze populaire rubriek 'Mooi op elke leeftijd' zetten we vrouwen van alle leeftijden in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen mooi: ongeacht gewicht, maat en/of 'schoonheidsfoutje(s)'. Wat is jouw beautygeheim en waarvan ga jij stralen? En wat houdt jou jong? Deze week Anita Schimmel (58), ze is getrouwd met Volkert. Samen met twee andere dames is ze de directeur van haar eigen lingeriemerk."Ik moet zeggen dat de borstoedeem meer impact op mijn leven heeft gehad dan de kanker zelf."

Foto:  CAROLINE VAN EWIJK.

Voel je je zo oud als dat je bent?


"Nee, ik voel mij veel jonger. Ik sta positief in het leven en heb nooit echt hoeven lijden. Ik ben al 38 jaar getrouwd met dezelfde man en heb geen kinderen. Mijn leven is heel steady. Ik zie dat veel van mijn vriendinnen zich ontzettend veel zorgen kunnen maken om hun kinderen en de toekomst, maar ik heb daar gelukkig geen last van. Daardoor worden er minder jaren van mijn leven weggesnoept."


"Op mijn 52ste heb ik borstkanker gehad, maar het zag er gelukkig vrij gunstig uit. Ik ben er uiteindelijk helemaal van hersteld, maar ik moet nu elke dag leven met lymfoedeem. Door de bestraling kan het lymfestelsel beschadigd raken, waardoor je uiteindelijk lymfoedeem kunt ontwikkelen. Bij mij is dat jammergenoeg gebeurd. Ik moet zeggen dat dit meer impact op mijn leven heeft dan de kanker zelf. Ik heb mijn leven er op moeten aanpassen."


Heb je een beautygeheim?


"Ik heb permanente make-up bij mijn wenkbrauwen en ogen, waardoor het altijd lijkt alsof ik wel een beetje make-up op heb. Door dat dunne lijntje boven mijn ogen lijk ik toch wat levendiger. Daarbij sport ik veel en leef ik een actief leven. Ik denk dat veel bewegen ook belangrijk is als je goed in je vel wilt zitten."


Schatten mensen jou op de juiste leeftijd?


"Nooit, altijd jonger. Ik word meestal eind veertig geschat. Waarschijnlijk heb ik dit grotendeels te danken aan mijn leefstijl. Ik leef gezond en beweeg veel. Ook heb ik het altijd belangrijk gevonden om er verzorgd uit te zien. Ik ben een echt meisje-meisje en zou nooit zonder make-up de deur uitgaan. Toen ik chemotherapie kreeg, heb ik mij elke dag keurig opgemaakt. Destijds zag je mij ook nooit zonder mijn haarwerk. Daar ben ik te ijdel voor."


Wat vind jij het mooiste aan jezelf?


"Mijn lengte. Ik ben 1.80 meter. Best lang voor een vrouw, maar ik vind het prachtig. Tegenwoordig zie ik veel pubermeisjes die zich voor hun lengte schamen. Ze proberen het te verhullen door gebogen te lopen, maar ik zeg: wees er trots op! Ik ben 1.80 meter en draag altijd hakken. Ik vind het juist fijn dat ik overal bovenuit steek."


Waarmee ben je minder bij?


"Ik heb altijd al dun haar gehad, maar sinds de chemo kijk je echt op mijn hoofdhuid. Ik vind dat verschrikkelijk. Gelukkig heb ik een goede kapper die het mooi in model weet te knippen. Maar als ik nat haar heb, lijk ik net een natte kat. Als het nog erger wordt, ga ik het afscheren en gewoon weer pruiken dragen. De haarwerken uit mijn chemotijd heb ik nog, dus die krijgen dan een tweede leven."


Waarmee complimenteren mensen jou?


"Mijn zelfvertrouwen en uitstraling. Mensen zeggen dat ik een open en spontane uitstraling heb. Ik word vaak een goedverzorgde powervrouw genoemd. Dat is natuurlijk heel gaaf om te horen. Qua kledingstijl ga ik negen van de tien keer voor de veilige optie, maar ik zorg er wel voor dat mijn haar en make-up altijd perfect zit. Toch fijn dat mensen dat weten te waarderen."


Ben je waar je had willen zijn?


"Ja, ik ben heel blij met mijn bestaan. Ik heb een geweldige partner en leuke vrienden. Ook op werkgebied doe ik wat ik leuk vind. Sinds kort heb ik mijn eigen lingeriemerk voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker ontwikkeld. Ik vind het fantastisch dat ik vanuit mijn eigen ervaring nu ook andere vrouwen kan helpen. Daar krijg ik ontzettend veel energie van."


Heb je een levensles?


"Maak je dromen waar en laat je niet tegenhouden door de meningen van anderen. Ik werd ook weleens als jobhopper gezien, maar ik vind het gewoon belangrijk dat ik doe wat ik leuk vind. Het heeft mij uiteindelijk altijd meer gebracht als ik mijn dromen achternaging. Ik heb mij daarom ook nooit laten tegenhouden door salaris. Ging ik er financieel op achteruit? Dan zorgde ik ervoor dat ik er binnen twee jaar weer beter voorstond."
Bron: www.telegraaf.nl