Anja verloor haar broer aan kanker: ‘Wandelen is een stukje verwerking’.

12-02-2020 16:31


Auteur: Robin Nanninga - ad.nl/dordrecht.Anja van Dongen en haar zus zien heel Nederland door te wandelen. ,,We praten dan over onze levens, over wat we tegenkomen, het nieuws."

Foto: Maartje Brockbernd.

VAN DE STRAAT: Fotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze postbezorger Anja van Dongen (55) tegen, tijdens haar wandeling door Dordrecht.

,,Ik kom uit Zundert, Brabant. Mijn zus en ik wandelen iedere maand één etappe. Nu is dat het Floris V-pad, dat loopt hierlangs. Het pad loopt van de dam in Amsterdam tot aan Bergen op Zoom in dertien etappes. Nu zijn we in Dordrecht beland, op de plek waar we vorige maand eindigden. We hebben ook het Pieterpad gedaan, daar waren we twee jaar mee bezig. Wandelen is ontspannend. We hebben heel vaak mooi weer, heel veel geluk. Het is lekker in de open lucht. Mooie natuur. Even je hoofd leeg maken."


Goede zussenband:

,,Mijn zus kwam ooit met het idee om het Pieterpad te wandelen. Ze had nog geen gegadigde om mee te lopen en toen vroeg ze mij. Ik dacht: dat is eigenlijk wel leuk om samen met je zus te doen. Onze zussenband is goed, in de puberteit wat minder. Dan ga je je toch ergeren aan bepaalde dingen van elkaar. Mijn broer en zus trokken veel met elkaar op. Toen ze het huis uit ging, werd het weer goed."


,,We praten tijdens het wandelen over onze levens, over wat we tegenkomen, het nieuws. Een paar jaar geleden hebben we onze broer verloren aan kanker, heel intens. Toen hij ziek was, waren wij al aan het wandelen. Het is fijn om er dan met elkaar over te praten. Het is een stukje verwerking."


 

Een tweeling hebben is heel leuk maar ook druk

Anja van Dongen.,,In het dagelijks leven breng ik post rond, nu elf jaar. Met de fiets. Ik ben graag buiten en actief bezig. Mijn man en ik hebben drie zoons, onder wie een tweeling. We hebben wel twee-eiige tweelingen in de familie, maar zij zijn eeneiig. Het was een verrassing. Een tweeling hebben is heel leuk maar ook druk natuurlijk. Onze oudste zoon was twintig maanden. Die was ook nog maar klein."


Twee verschillende mannetjes:

,,Ik kleedde ze wel vaak ongeveer hetzelfde aan maar dan in andere kleuren. Bewust. Het zijn twee verschillende mannetjes. Mijn zoons zijn inmiddels al 26 en 24. Ze wonen nog allemaal bij ons, maar de oudste heeft een huis. Die is bezig met klussen. Als dat klaar is, vertrekt hij."


,,Naast wandelen ben ik graag aan het puzzelen, met vriendinnen op pad. Naar de film, het theater; ja, ik ben graag de hort op.''


Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier. Volg Van De Straat op Instagram.Anja van Dongen gaat naast het wandelen graag met vriendinnen op pad. ,,Ja, ik ben graag de hort op."

Foto: Maartje Brockbernd.
Bron: www.ad.nl