Anouk Smulders brandt lampion voor naasten van kankerpatiënten.

19-12-2021 17:00
Foto: Anouk Smulders.

Anouk Smulders brandt zondag in de tv-special Nederland Geeft Licht bij SBS6 een lampion voor iedereen die een dierbare met kanker heeft. De nieuwe presentator van de KWF-uitzending wil hen op die manier laten zien hoe fijn het is dat ze een ziek iemand tot steun zijn.


"Waar ik me iedere keer weer over verbaas, is dat iedereen in zijn leven wel een keer wordt geconfronteerd met kanker. Het is overal", zegt Smulders (47). Zelf maakte ze de ziekte in 2019 van dichtbij mee toen haar zus acute leukemie kreeg. Tijdens een eerdere editie van Nederland Geeft Licht verlichtte de presentatrice al eens een lampion voor haar zus, en deze keer doet ze dat voor alle mensen die tijdens zo'n ziekteproces aan de zijlaan staan.


"Iedereen die het van dichtbij meemaakt, voelt zich alsof de poten onder zijn lijf vandaan worden gehakt", zegt Smulders. "Je gaat meteen in de paniekstand en wil alles doen om te helpen. Vaak kun je echter niks anders dan er voor die mensen zijn. Vragen wat ze nodig hebben. Maar het ziek zijn moeten ze zelf doen. Niemand kan dat een dag van ze overnemen."


Alleen positiviteit:


De periode waarin haar zus ziek was, was zwaar, maar het bracht Anouk en haar zus ook dichter bij elkaar. "We voelden ons zo verbonden. En we hebben ook grappige dingen meegemaakt. Zo wilde zij alleen positiviteit om zich heen en geen janksessies aan haar bed, dus in het ziekenhuis werd ik een soort 'door bitch'. Ik zag erop toe dat iedereen die bij haar langs ging alleen leuke verhalen vertelde", vertelt Smulders lachend.


Wat haar uit die tijd ook nooit zal vergeten is de blijdschap toen er een bloeddonor was gevonden. "Uiteindelijk had ze een match met iemand aan de andere kant van de wereld, uit Argentinië. Hoe bestaat het, dachten wij, dat dit kan." Dat deze vrouw onbaatzuchtig haar bloed doneerde, raakt Smulders nog steeds. "Wie of wat je bent maakt helemaal niets uit, deze vrouw deed dat voor een ander. Dat was zo mooi."


Jeroen van de Boom:


Dit jaar neemt Smulders voor het eerst de presentatie van Nederland Geeft Licht bij SBS6 op zich. Ze doet dat samen met Mirella van Markus. Beiden trokken met verschillende BN'ers als Hans Klok, Jeroen van de Boom en Samantha Steenwijk het land in om verhalen te horen. "Normaal komen de mensen naar één plek om hun verhaal te doen, nu kwamen wij naar hen toe", vertelt Smulders.


Samen met Van de Boom sprak ze met een gezin waarvan de dochters borstkanker hebben. "Iedereen die kanker meemaakt heeft weer een ander verhaal. De verhalen die ik hoorde waren intens, je ziet hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Maar dat is ook waar het leven over gaat", zegt Smulders. "Het maakt heel duidelijk wat ertoe doet in het leven en wat niet."
Bron: www.rtlboulevard.nl/entertainment