Anouscha (17) zamelt geld in voor speciale fiets voor 43-jarige Zoetermeerse met kanker.

20-05-2020 20:54


Auteur: Marloes Nuijten - ad.nl/zoetermeer.Linda Bruggeman (43) kan door botkanker niet meer op haar racefiets toeren. De dochter van haar beste vriendin is een inzamelingsactie begonnen voor een speciale fiets.

Linda Bruggeman (43) kan door botkanker niet meer op haar racefiets toeren. De dochter van haar beste vriendin is een inzamelingsactie begonnen voor een speciale fiets.

Foto: Privé.

Fietsfanaat Linda Bruggeman (43) trainde hard voor een fietsevenement om geld in te zamelen voor kankerpatiënten. Wrang genoeg kreeg ze zelf de diagnose botkanker.  Fietsen er niet meer bij. De dochter van haar beste vriendin is een crowdfunding gestart voor een speciale fiets voor Linda.

Voor de vierde keer zou Bruggeman eind april afreizen naar Frankrijk om mee te doen aan Le Mini Tour, een initiatief van stichting Tegenkracht. Deze organisatie heeft als doel kankerpatiënten te helpen bij het sporten voor, tijdens of na de behandeling van kanker. Zelf kreeg Bruggeman al in 2016 te maken met kanker: toen kreeg ze de diagnose borstkanker. 

Een week lang zou Bruggeman iedere dag bij Le Mini Tour een afstand tussen de 45 en 65 kilometer op haar racefiets afleggen. Door haar ziekte kon ze al niet meer op de fiets mee, en corona zorgde ervoor dat het evenement helemaal niet door kon gaan. De hoop is nu gevestigd op een herkansing in september en dat biedt ook perspectief voor Bruggeman.Het is overweldi­gend dat mensen zo veel doneren. Ik vind het heel bijzonder en ben trots op Anouscha. Ze is een topper!

Linda Bruggeman.Botkanker:

De 17-jarige Anouscha Tebra, de dochter van Linda's beste vriendin Simone, zet namelijk alles op alles om geld op te halen voor een speciale fiets voor Bruggeman. Hiermee zou de Zoetermeerse alsnog de etappe's kunnen volbrengen. ,,Mijn moeder was met Linda aan het bellen en ze hadden het erover dat Linda niet meer kan fietsen, alleen nog met een speciale fiets, maar die is erg duur. Ik stelde voor om een crowdfundingsactie via Go fund me op te zetten."Tekst gaat verder onder de Foto:Linda Bruggeman.

Linda Bruggeman.

Foto: Privé. 
Een reguliere fiets levert op dit moment te veel gevaren op voor Bruggeman. ,,Mijn rechter bovenarm is dusdanig aangetast door de botkanker dat ik die deels niet meer kan gebruiken. Ik mag op de fiets geen klappen opvangen omdat mijn arm heel snel breekt." Een fiets met twee wielen voor en één achter zorgt voor de meeste stabiliteit. En een accu is nodig. Maar: ,,Ik heb het geld voor zo'n fiets niet liggen." 


De fanatieke fietser is dan ook in haar nopjes met het initiatief van Anouscha. Van de benodigde 6000 euro is er inmiddels bijna 4000 euro binnen. En dat in nog geen drie weken tijd. ,,Het is overweldigend dat mensen zo veel doneren. Ik vind het heel bijzonder en ben trots op Anouscha. Ze is een topper!"


Appeltaartje:

Anouscha zelf is er ook ondersteboven van. ,,Samen met vriendinnen heb ik het verhaaltje op de crowdfundingpagina gemaakt. We hebben het ook vertaald in het Engels voor een groter bereik. Ik was benieuwd of we binnen een week 100 euro konden ophalen." Meteen toen de MBO-scholiere de pagina online zette, kwamen de eerste donaties binnen. De bedragen waren ver boven verwachting. ,,Binnen één dag was er meer dan 1000 euro gedoneerd!" En het geld was niet alleen afkomstig van vrienden en kennissen. ,,Het komt ook van mensen die wij niet kennen en een paar hebben zelfs anoniem geld gegeven."Ik vind het heerlijk op de fiets, het maakt je hoofd zo lekker leeg

Linda Bruggeman.Die bijzondere fiets komt dus rap dichterbij. Bruggeman droomt al over Le Mini Tour, maar zeker ook van alle andere fietstochten die ze dan weer kan maken. Sinds november heeft ze niet meer op het zadel gezeten. ,,Ik vind het heerlijk op de fiets, het maakt je hoofd zo lekker leeg.


Genieten van de omgeving, onderweg een lekker appeltaartje eten. De natuur in, met het pontje over. Meedoen aan de toerversie  van de Amstel Gold Race..."


Hoe het vooruitzicht is van haar ziekte ,is voor de levensgenieter is nog onzeker. ,,Ik onderga nu chemokuren. Maar ik probeer te genieten van iedere dag. Er is nog zoveel moois." 

 


Bron: www.ad.nl