Antwerpse arts ontwikkelt nieuwe methode die nauwkeuriger de overlevingskans na kankertherapie voorspelt.

11-09-2021 18:15Auteur: Annelin Marien - hln.be/antwerpenDr. Roberto Salgado.

Dr. Roberto Salgado. 

Foto: ZNA.ANTWERPEN: Een nieuwe onderzoeksmethode voorspelt veel nauwkeuriger hoe een kankerpatiënt reageert op een behandeling met immuuntherapie en wat zijn overlevingskans is. Dokter Roberto Salgado van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en Gasthuiszusters Antwerpen werkte mee de methode uit die snel het aantal T-cellen in een kankergezwel kan schatten. De aanwezigheid van T-cellen helpt om de reactie van een patiënt op immuuntherapie te voorspellen. "De studie is een belangrijke basis om kankertherapieën gerichter en efficiënter te maken", aldus dr. Salgado.


De nieuwe methode maakt het mogelijk om het aantal immuuncellen in te schatten op basis van DNA-sequencing. Dit is een techniek om de DNA-code te lezen. Doordat DNA heel robuust is, levert de methode stabiele resultaten op. De huidige methoden gebruiken minder stabiele eiwitten en RNA. Hierdoor kunnen de testresultaten verschillen.


Terugkijken in de tijd:


Dankzij DNA-sequencing kunnen onderzoekers reconstrueren hoe een tumor zich heeft ontwikkeld. Ze kunnen bijvoorbeeld zien hoe de T-cellen (afweercellen) worden samengesteld of veranderd zijn, en hoe ze zich ontwikkelen om indringers te herkennen en aan te vallen. De wetenschappers kunnen ook het aantal T-cellen in een tumor nauwkeurig bepalen. Dat laat toe de overlevingskans bij en het effect van een behandeling met immuuntherapie te voorspellen.


Dr. Roberto Salgado: "Het aantal T-cellen is een sterke voorspeller voor de respons van de patiënt op de behandeling. Hoe meer T-cellen, hoe langer de patiënt leeft. Het proces dat we hebben ontwikkeld, kan uitgevoerd worden zonder extra tijd of kosten. De techniek maakt bovendien ook ander onderzoek naar het immuunsysteem mogelijk, los van kanker."


Tot nu toe is de methode in onderzoek gebruikt. Om ze beschikbaar te maken voor patiënten is verdere ontwikkeling nodig. De studie werd alvast gepubliceerd in het nieuwste nummer van het wetenschappelijk toptijdschrift Nature.
Bron: www.hln.be