App van Monique uit Haaksbergen valt in de prijzen: 'Voed je lichaam, in plaats van het te vullen'.

15-04-2020 20:41Auteur: Frank Timmers - tubantia.nl/haaksbergenMonique van Dijk is in 2017 na de eerste strijd tegen borstkanker weer in topvorm.

Monique van Dijk is in 2017 na de eerste strijd tegen borstkanker weer in topvorm.

Foto: Annina Romita.

HAAKSBERGEN - Monique van Dijk uit Haaksbergen won onlangs een internationale prijs met haar app Pinktrainer. Het succes geeft haar extra energie nu ze zelf weer in een behandeltraject voor kanker zit.

Op een foto staat fitnessatlete Monique van Dijk trots achter een cheque van 20.000 euro. De jury van Think Pink Europe heeft haar die eerste prijs unaniem toegekend. Monique straalt, maar ze draagt ook een wollen muts. Als ze die af doet, blijkt dat haar haren net weer doorkomen. De chemokuur is achter de rug.


Volgens Think Pink Europe is Pinktrainer een veelbelovende innovatie binnen het behandelzorgpad van borstkanker. De door Monique van Dijk uit Haaksbergen en René Loek uit Boekelo ontwikkelde applicatie ondersteunt de behandeling van kanker op het gebied van voeding en training en kan onder meer ingezet worden om bijwerkingen te voorkomen of te reduceren en de effecten van chemo en bestraling te ondersteunen.


Kwaadaardig:

Bij de fitnessatlete werd in 2016 een borst afgezet na de ontdekking van een kwaadaardige tumor. Ze doorstond de behandeling opmerkelijk goed doordat ze zoveel mogelijk bleef trainen en zich aan een gezonde leefstijl met gezond eten hield. Zes maanden na de laatste behandeling werd ze wereld- en Europees kampioen 'natural bodybuilding'.


Haar droom was om met haar ervaringen vrouwen met borstkanker te kunnen helpen. Met ondernemer en trainingsmaatje René Loek ontwikkelde ze Pinktrainer, een applicatie die inmiddels door 40 oncologisch fysiotherapeuten en hun patiënten wordt gebruikt.


Monique geeft aan dat mensen met kanker zeker geluk nodig hebben dat de tumor behandeld kan worden, maar dat succes van de behandeling ondersteund kan worden door een op een maat gemaakt trainings- en voedingsplan. Oncologen of oncologie-fysiotherapeuten kunnen juiste adviezen blijven geven als ze zeer gedetailleerd worden geïnformeerd over het fysieke en mentale welbevinden van de patiënt tijdens het hele behandeltraject.


En juist dat maakt de webapplicatie Pinktrainer mogelijk. Een patiënt kan via telefoon zijn oefeningen thuis doen en doorgeven hoe het gaat met bijvoorbeeld de eetlust, misselijkheid en of vermoeidheid. De fysiotherapeut monitort via een dashboard onder andere kracht- en spiermassabehoud, conditie, hartslag en hartfunctie, bijwerkingen en nog veel meer.


Smoothies:

Monique klikt en scrollt door de applicatie. Er verschijnen filmpjes voor krachttraining die patiënten thuis kunnen doen. De oefeningen worden voorgedaan door Monique die dan nog lang blond haar heeft. In de applicatie kan een heel schema van behandelingen worden ingevoerd waaraan trainings- en voedingsadviezen worden toegevoegd. Ook voor zichzelf heeft Monique weer een schema opgesteld. Ze zit nu midden in het bestralingstraject, drie weken lang elke dag naar het ziekenhuis voor een kuur.


Tekst gaat verder onder de Foto:Monique merkt dat de coronacrisis extra angst veroorzaakt bij mensen met kanker.

Monique merkt dat de coronacrisis extra angst veroorzaakt bij mensen met kanker.

Foto: Emiel Muijderman. 
Monique maakt nu dagelijks extra smoothies: één met kleurrijke groenten die voor extra antioxidanten moeten zorgen en één met ingrediënten als spinazie, boerenkool en broccoli die vitaminen mineralen moeten aanvullen.


Het was afgelopen zomer dat ze in haar oksel voelde dat er iets niet goed was. Ze onderging een zware chemokuur gevolgd door een operatie waarbij de lymfeklieren werden verwijderd. Nu dan het bestralingstraject waarin ze weer gericht op de behandeling heel specifiek traint en eet om zo vitaal mogelijk de behandeling te doorstaan.


Monique zegt dat de coronacrisis extra angst kan brengen voor mensen met kanker.


"Behandelingen worden uitgesteld of anders ingericht, afspraken met medici afgezegd of telefonisch gedaan. Dit geeft onzekerheid."


Monique: "Hoe moeilijk ook, juist nu is het zo belangrijk om het immuunsysteem te blijven ondersteunen met training en voeding. Probeer ook thuis dagelijks te bewegen, echt even een inspanning leveren en eet zo gezond mogelijk. Voed je lichaam in plaats van het te vullen."
Bron: www.tubantia.nl