Architect Paul ontwerpt een vakantiehuisje voor kinderen met kanker: ‘Zo ontsnappen ze even in een andere wereld’.

18-01-2022 17:12


Auteur: Michiel de Haan - indebuurt.nl/delftFoto: Vakwerk Architecten.

Om even weg te komen uit de dagelijkse realiteit, biedt Stichting Gaandeweg bijzondere vakanties aan gezinnen waar er bij het kinder kanker is ontdekt. Delftenaar Paul Ketelaars (44) en zijn collega's van Vakwerk Architecten ontwierpen een uniek vakantiehuisje voor dit goede doel. "Het ontwerp doneren we kosteloos en daarnaast helpen we ook mee om het plan te realiseren."


Paul en zijn architectenbureau kwamen in contact met Stichting Gaandeweg via een van hun andere opdrachten. "De voorzitter van de stichting was daar onze opdrachtgever. Tijdens deze samenwerking ontstond bij de stichting het idee om een nieuw vakantiehuisje te bouwen. Hij vroeg ons of wij daarvoor een ontwerp wilden sponsoren, dat vonden wij een heel charmante opgave."


"We zijn als architectenbureau gelukkig in een positie dat we dit kunnen doen, want we hebben veel opdrachten", vertelt Paul verder. "Dan doen we daarnaast liever iets in ons vakgebied, dan dat we zomaar geld aan een willekeurig goed doel geven. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft gehad. Het is een hele nare ziekte, zeker voor kinderen. Uiteindelijk zijn we bij het hele proces betrokken geweest. Als je aan het begin A zegt, moet je een project afmaken anders gaat er veel energie verloren."


De Zon:


Het huisje dat Paul en zijn collega's voor de stichtingen ontwierpen heet De Zon. In het midden zit een centrale ruimte waar de familie samen kan komen. De kamers zitten daar als zonnestralen omheen en kun je afschermen met een gordijn. "Alles in het huisje is custom-made zodat er van alles te ontdekken is. Zo komt er een televisiekamer en een zoldertje waar tieners kunnen chillen. In de kinderslaapkamer komt een slaaptoren met drie bedden boven elkaar. Het onderste bed daarvan kun je verrijden, zodat een kind dat erg ziek is toch overal in het huisje kan komen."


 "Een gezin waarvan een kind kanker heeft, zit natuurlijk in een hele zware en stressvolle tijd", vertelt Paul verder. "Door het bijzondere ontwerp van het huisje, kan een gezin even ontsnappen in een andere wereld. Een vakantiehuisje zoals dit heb ik nog nooit eerder gezien. In hoe het eruit ziet en hoe je het beleeft is het waarschijnlijk uniek in Nederland en misschien wel in Europa."  


De Tekst gaat verder onder de Foto:Een impressie van hoe het vakantiehuisje eruit gaat zien.

Door: Vakwerk Architecten.
Bestemmingsplan:


Toen het ontwerp klaar was, hielp Paul ook mee om een bouwvergunning te krijgen en een aannemer te vinden om het huisje te bouwen. Momenteel wordt het huisje gebouwd op een vakantiepark in Doorn in de buurt van Utrecht. "Ons ontwerp paste eerst niet in het bestemmingsplan van de gemeente. Daar kun je je bij neerleggen, maar het is veel mooier als je de gemeente kan overtuigen van je ontwerp zodat ze het plan aanpassen. Daarbij moet je natuurlijk kunnen aantonen dat alles veilig is en voldoet aan de regelgeving."


Enthousiasme:


Wat Paul van het hele proces het meest bijblijft, is dat iedereen die hij om hulp vraagt een bijdrage wil leveren. "De aannemer en ook de onderaannemers willen graag helpen, hoewel ze het heel druk hebben. Daardoor is ons enthousiasme voor dit project alleen maar gegroeid, want we merken dat we niet de enige zijn die zich hiervoor inzetten. Iedereen die we om een bijdrage vragen, komt over de brug. In totaal zijn er wel vijftig mensen bezig om te zorgen dat het huisje er komt. Daar haal ik veel energie en voldoening uit."

Bron: www.indebuurt.nl