Artsen en patiënten gaan de Spiegelwaal in voor kankeronderzoek.

20-08-2021 17:26


Auteur: Lex Halsema - ad.nl/nijmegenDeelnemers aan de zwemtocht in de Spiegelwaal in 2019 voor kankeronderzoek.

Deelnemers aan de zwemtocht in de Spiegelwaal in 2019 voor kankeronderzoek. 

Foto: Sjaak Snetselaar.


LENT - De Spiegelwaal bij Lent is zondag 29 augustus 2021 opnieuw het toneel voor de Swim to Fight Cancer. Een zwemtocht om geld voor kankeronderzoek bijeen te brengen.


De zwemtocht in de Spiegelwaal werd in 2018 voor het eerst gehouden. Gevolgd door de versie van 2019 en een pauzejaar in 2020.


,,Nee, dat had niets met corona te maken. Bij deze sponsoractie is bewust voor deze opzet gekozen. Een startjaar gevolgd door een tweede versie en daarna een frequentie van om het jaar. Juist omdat het om een sponsortocht gaat, is het belangrijk het niet te vaak te doen", zegt Astrid van Hest, voorzitter van Swim to Fight Cancer, Nijmegen.


Lokaal onderzoek:


Bijzonder aan deze derde jaargang is dat de organisatie in samenspraak met de afdeling oncologie van het Radboud Ziekenhuis voor een lokaal doel heeft gekozen.


,,Het geld gaat naar onderzoek naar myxofibrosarcomen, een zeldzame vorm van kanker in de weke delen van het lichaam. Juist omdat die ziekte zo zeldzaam is, is er ook weinig geld voor onderzoek beschikbaar", zegt Van Hest. Van Hest heeft zelf, net al veel andere betrokken organisatoren, familie aan deze ziekte verloren. 


Artsen en patiënten:


Bijzonder is ook dat de 29ste  zowel artsen en verplegend personeel van de afdeling oncologie als patiënten de Spiegelwaal in gaan om voor het goede doel te zwemmen. Jasper Smit is één van die patiënten. ,,Onderzoek naar deze ziekte staat echt onder aan de ladder. Dan is het fijn om te zien dat artsen zich persoonlijk voor deze actie inzetten. Ook omdat daaruit blijkt dat ze vertrouwen hebben in het nut van onderzoek."


Deelname aan de zwemtocht is nog mogelijk, opgave kan via fightcancer.nl  
Bron: www.ad.nl