Auteur Eddy Surmont is overleden aan de gevolgen van kanker. “Hij keek zo uit naar publicatie van zijn derde roman”.

11-05-2022 17:23

 

 

Auteur: Leen BELPAEME - hln.be/oostende.

 

 

Eddy Surmont bij de voorstelling van zijn derde sprookjesboek over Langsnuit.

Foto: Benny Proot

 
 
 
 
 
 
OOSTENDE: Voormalig journalist en auteur van het Oostendse sprookje ‘Langsnuit en de zeesterren’ Eddy Surmont is op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij vocht al drie jaar tegen de ziekte, maar kreeg onlangs te horen dat het beestje gewonnen had. “Hij liet de moed echter nooit zakken”, vertelt dochter Cathy.
 
 

Eddy Surmont werkte 40 jaar lang als journalist bij Het Laatste Nieuws en Le Soir. Hij was gespecialiseerd in gerechtelijke en maritieme verslaggeving en trok daarvoor ook regelmatig naar het buitenland. Na zijn pensioen begon hij een tweede carrière als auteur met het Oostendse sprookje ‘Langsnuit en de zeesterren’ Hij kreeg de smaak van het schrijven helemaal te pakken en publiceerde niet veel later ook zijn eerste roman SOS. De vele verhalen die hij neerpende als journalist vormden de basis voor het verhaal. Later bracht hij ook nog de thriller ‘Leugens’ uit. Samen met kunstenares Mieke Drossaert werkte hij ook nog twee boeken over Langsnuit uit.

 

Eddy stelde telkens met veel trots zijn nieuwste creaties voor. Hij kon vol passie vertellen over wat voor avonturen Langsnuit allemaal zou meemaken en hoe hij er ook een educatief luikje aan verbonden had. Hij wilde kinderen op een speelse manier ook iets bijleren. Hij liet zijn creativiteit de voorbije jaren de vrije loop in zijn verhalen en dat bezorgde hem veel plezier. Zijn kleinkinderen lagen aan de basis van zijn nieuwe carrière. Hij begon met het verzinnen van verhalen om voor te lezen aan hen als ze op bezoek waren. Zijn kleinzoon Sébastien ontwierp ook de cover van zijn roman ‘Leugens’. Dat zette hij maar al te graag in de verf als fiere grootvader. “Zijn familie was inderdaad zijn trots”, vertelt dochter Cathy. Hij keek uit naar de publicatie van zijn derde roman ‘Moord op de mercator’, maar dat heeft hij jammer genoeg niet meer gehaald. Door omstandigheden zal het pas dit najaar verschijnen. We zullen er alvast voor zorgen dat het er zeker nog uitkomt”, zegt Cathy.

 

 

Kanker:


De Oostendenaar vocht al enkele jaren tegen kanker. Hij overleefde in 2017 ook al een hartstilstand. Hij kreeg de voorbije jaren enkele persoonlijke drama’s te verwerken. Zo overleed zijn zoon Steve aan longkanker en ook zijn vrouw en grote liefde Micheline overleed plots na een hartstilstand. Toch bleef Eddy naar de buitenwereld altijd positief. “Het verlies van een kind, dat is heel moeilijk, ook voor papa. Toen ook mama plots stierf heeft hij echt afgezien. Ze hebben meer dan 50 jaar hun leven gedeeld.” Zelf was Eddy al enkele jaren kankerpatiënt, maar hij bleef vechten. “Hij kreeg pas onlangs te horen dat het beestje gewonnen had en dat er niets meer aan te doen was. Onder de omstandigheden bleef hij naar de buitenwereld altijd positief. Hij zei altijd dat hij zich niet zou laten doen, maar wij zagen wel dat het niet goed zou komen. Hij had nog grote plannen. Hij wilde nog iets betekenen voor de maatschappij en hij had dit gevonden met zijn boeken.”

 

 

 

 

Bron: www.hln.be