Autistische David loopt marathon voor Kika.

12-08-2018 20:51Simon (links) en David. 

Foto: KiKa.
Hoogeveen - De 23-jarige David van Kampen, die is opgegroeid in Hoogeveen, heeft een droom. Hij gaat op 9 september 2018 de marathon in Berlijn lopen voor Kika. Voor 15 augustus 2018 moet hij echter 3500 euro aan sponsorgeld hebben opgehaald.


Tot nog toe heeft hij een bedrag van 1086 euro ingezameld. David heeft de Hoogeveense Petra N. Teeninga-Reitsma om hulp gevraagd. De zoon van Petra, Simon, heeft veel marathonervaring. Hij heeft David een jaar lang gecoacht en loopt met David mee.


David is een bijzondere jongeman van 23 jaar waarvan tot een aantal jaren geleden niemand zou hebben gedacht dat hij tot een dergelijke prestatie in staat zou zijn.


Petra vertelt: 'Ongeveer tien jaar geleden leerde ik hem kennen. Een mentor van zijn zus maakte zich grote zorgen over David en vroeg of ik een bezoek aan het gezin wilde brengen. David had vrijwel altijd een capuchon op waarin hij zijn gezicht verborg. Contact maken ging moeizaam. Hij wendde zijn hoofd af en maakte zijn lange lijf zo klein mogelijk en ging wiegen. Vanaf zijn vierde viel zijn bijzondere gedrag al op. Hij kreeg de diagnose autisme. Hij werd veel gepest en verzuimde veel van school. Zijn ouders, docenten en hulpverleners wisten niet hoe ze hem konden bereiken.'


Het leven vieren:

In de loop der jaren is er veel veranderd. Stapje voor stapje kwam er verandering in de situatie van David. Inmiddels woont hij zelfstandig en is hij gestart met een opleiding op een reguliere school. David lijkt opgebloeid. Hij heeft goed contact met zijn klasgenoten en volgt een excellent programma op school.


David wil iets groots neerzetten om de akelige periode in zijn leven af te sluiten. 'Met deze marathon wil ik mijn leven vieren', schrijft hij op de website van Kika. De beer staat voor David symbool voor kracht. Hij heeft een tatoeage laten zetten omdat het hem kracht geeft. Het was dan ook niet moeilijk voor hem te bedenken dat hij de marathon in Berlijn wilde gaan lopen. Berlijn heeft immers beren in zijn stadswapen. David is erg zorgzaam en wil met zijn prestatie iets betekenen voor andere kinderen in een kwetsbare positie. Kika organiseert voor een selecte groep deze marathon.


David mocht meedoen met Simon als begeleider. Inmiddels trainen de mannen al bijna een jaar met ups en downs. Petra doet een oproep aan iedereen om te helpen David zijn droom te laten verwezenlijken. 'David had niet veel contact in Hoogeveen omdat hij erg angstig was en veel gepest werd. Nu kunnen we met elkaar laten zien dat Hoogeveen ook groots kan zijn. Hoogeveen met de hoofdletter H is het toch? De H van Hoogeveners met een Hart.' Laten we als één blok achter David en zijn mooie droom gaan staan.


Laat je hart spreken en help David aan zijn doneerbedrag! www.runforkikamarathon.nl/david-van-kampen
Bron: www.hoogeveenschecourant.nl