Bart laat zijn haar afknippen voor andere kinderen: met een licht hoofd en kort koppie de vakantie in.

09-07-2021 19:25Auteur: Lilian ten Donkelaar - tubantia.nl/enschede-e-o

VIDEO - ENSCHEDE - Een hersentumor, vreesden de artsen voor de toen 9-jarige Bart van der Laan. Dat bleek niet zo te zijn. De drie jaar daarna liet Bart zijn haar groeien voor kinderen die wel kanker hebben. 


Gisteren 8 juli 2021, op zijn laatste dag op de basisschool, liet Bart zijn lange haar afknippen voor de Stichting Haarwensen. De hele Menkoschool heeft zich verzameld in de hal, zijn eigen klas om hem heen. Bart (12) zit in het midden op een kruk, wat verlegen maar dapper. De kapster, speciaal hiervoor naar de school gekomen, maakt eerst drie vlechten in zijn haar, want anders kan het niet netjes opgestuurd worden. De Tekst gaat verder onder de Foto:
Bart van der Laan uit groep 8 van de Menkoschool laat zijn haar na drie jaar afknippen voor t goede doel.

Bart van der Laan uit groep 8 van de Menkoschool laat zijn haar na drie jaar afknippen voor t goede doel. 

Foto: Emiel Muijderman.
Hersentumor:


"Drie jaar geleden dachten ze dat ik een hersentumor had achter mijn oor", vertelde hij kort ervoor. "Toen dacht ik: als dat zo is, gaat al mijn haar eraf." Het bleek uiteindelijk geen tumor en chemotherapie bleef hem bespaard. "Maar ik besloot toen wel om mijn haar te laten groeien tot het 30 centimeter is, want dan kan je het doneren aan de Stichting Haarwensen."De Tekst gaat verder onder de Foto:Bart is klaar voor de middelbare school.

Bart is klaar voor de middelbare school. 

Foto: Emiel Muijderman.

Nog steeds naar het ziekenhuis:


En dat deed Bart. Deze donderdag is niet alleen de laatste schooldag voor de vakantie, maar ook de laatste dag op de basisschool voor hem. Na de zomer begint hij met kort haar aan de middelbare school. Moeder Monique is apetrots op haar zoon. " Zeker. Hoewel zijn medische klachten er nog wel zijn." Zo verliest hij soms plots een tijdje zijn gehoor, of het gevoel in handen en voeten. "Dan zegt hij: mijn oren gaan weer aan. Zo voelt hij dat. Gisteren vroeg ik hem iets en toen zei hij, wacht even, mijn voeten doen het niet. We moeten nog steeds vaak naar het ziekenhuis. Binnenkort gaan ze zijn ruggegraat nakijken." 


Applaus van de hele school:


De kapper knipt de drie vlechten netjes af en ze gaan in een envelop. Als de hele school applaudisseert, wordt het Bart allemaal een beetje te veel. Zijn moeder geeft hem een knuffel. Even later houdt hij trots zijn haar omhoog. "Mijn hoofd voelt licht", constateert hij. Laat de zomervakantie maar beginnen.


De Stichting Haarwensen maakt van gedoneerd haar haarwerken voor kinderen die door medische oorzaak kaal zijn. Bijna al het haar is welkom. Meer informatie: haarwensen.nlDrie jaar mocht het groeien, nu is het lang genoeg voor donatie.

Drie jaar mocht het groeien, nu is het lang genoeg voor donatie

Foto: Emiel Muijderman.
Bron: www.tubantia.nl