Bart Stouten over leven met kanker: “Sommige vrienden deden alsof ze het niet wisten”.

21-08-2019 16:41


Auteur: Redactie  - hln.be/showbizzBart Stouten

Foto: Joost Joossen Bart Stouten.
Showbizz: Toen Klara-presentator Bart Stouten (63) vorig jaar zijn kankerdiagnose kreeg, was dat een hele shock. Bovendien had hij het moeilijk met enkele vrienden die hem daarna negeerden, zo vertelt hij in De Morgen.


"Toen de dokter zei dat ik darmkanker had, heb ik twintig seconden heel erg gehuild, maar daarna kwam er onmiddellijk een rust over mij. Het huilen had vooral te maken met het feit dat ik mijn vriend moest vertellen dat ik kanker had. Maar meteen dacht ik: geen zelfmedelijden. En ik voelde een enorme mentale kracht in me opkomen, de kracht van tientallen jaren zenmeditatie.


En geloof me, ik heb me op geen enkel moment gedeprimeerd gevoeld. Ik heb op geen enkel moment gerevolteerd."


Maar niet iedereen reageerde op een positieve manier op het nieuws. "Een goede vriend is niet enkel iemand met wie je een leuke avond kunt bouwen, dat is ook iemand die het voor je opneemt, als je ziek bent bijvoorbeeld. Kijk, ik heb kanker. Een aantal van mijn zeer goede vrienden hebben daar prachtig op gereageerd. Ze zijn komen praten, ze hebben mij uitgenodigd, ze hebben dingen voor mij gedaan. Maar er zijn ook vrienden die mij gewoon genegeerd hebben, die deden alsof ze het niet wisten, daar heb ik het heel moeilijk mee, dat is een bron van groot verdriet. Een vriend ben je ook in kwade dagen. Ik vind het fijn om juist dan een veel intensere rol te kunnen spelen."

 

Bron: www.hln.be