BART VAN HINTUM TROTS OP DOCHTER CHLOÉ: "NA WEKELIJKSE CHEMO'S GAAN HAREN WEER GROEIEN".

11-12-2021 17:51


Auteur: Sander Berends - elfvoetbal.nl/binnenland


Voor Bart van Hintum stond voetbal afgelopen zomer plotseling niet op plek één of twee. Zelfs niet op drie, vier of vijf. Artsen constateerden leukemie bij zijn oudste dochter Chloé. Het begin van een onzekere tijd, waarin het vijfjarige meisje liet zien een enorme knokker en doorzetter te zijn. En waarin het leven van de linksback van FC Groningen tot stilstand kwam. "In mijn gedachten was ze binnen drie minuten al vijf keer overleden."


In ELF Voetbal nummer 12, die vandaag is verschenen en via deze link handig en gemakkelijk is te bestellen, het tragische verhaal van Bart van Hintum en zijn oudste dochter Chloé. Een verhaal dat bij het opschrijven een dubbel gevoel opwierp. Tijdens het interview maakten we een vrolijke, enthousiaste en goedlachse Chloé mee, die nauwelijks beseft wat ze allemaal ondergaat en door moet maken. Die gelooft in het verhaal dat ze straks grotemensenhaar krijgt, net zoals dat werkt met tanden. En zo omgaat met het kaal zijn, het gevolg van de wekelijkse chemo's die ze krijgt toegediend. Daarnaast kregen we ontzettend veel respect voor Bart en zijn vrouw Michelle, die hun leven opzijzetten voor hun oudste dochter. Hieronder het begin van het artikel zoals dat in de nieuwe ELF Voetbal is te lezen:


"Wil je mijn dino-ei zien? Er zit al een barst in." Chloé toont direct haar vrolijke karakter als we binnen zijn. In een witte emmer met water ligt een paars ei met een flinke barst. "Daar komt een eenhoorn uit. Dat stond in ieder geval op de verpakking. Een eenhoorn is mijn favoriete dier." Blij, enthousiast en spraakzaam; vader Bart van Hintum bevestigt dat Chloé vandaag 'een goede dag' heeft. Het doekje om haar grotendeels kale hoofd lijkt haar niet te deren. Het slangetje in haar neus ('we noemen het een draadje'), dat met een pleister is vastgeplakt op de linkerwang evenmin.


SLAAPDOKTER:


"Ik vind het knap dat ze vrolijk blijft", vertelt haar vader, linksback van FC Groningen. "Elke week ondergaat ze een chemokuur. Ze gaat bijna nooit met tegenzin. Komende maandag staat er weer een zware chemo te wachten in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dan moet ze zich nuchter melden. Niet eten, niet drinken. Om 11.00 uur krijgt ze een ruggenprik en gaat ze een halfuurtje onder narcose. Als ze wakker wordt op de uitslaapkamer zorg ik ervoor dat ik naast haar zit. Zodat ze direct weer een bekende ziet. Een uur lang moet de chemo inlopen, daarna moet ze nog twee uur liggen. Omdat ze weet dat ze na de narcose mag eten, verheugt ze zich daarop en denkt ze niet na over wat er daarvoor gebeurt. Af en toe protesteert ze als we naar 'de slaapdokter' gaan, zoals wij de anesthesist noemen. Als ze de narcoseprik krijgt, duurt het vaak tien seconden voordat ze inslaapt. In die korte tijd heeft ze een hele vieze smaak in haar mond. De gedachte daaraan zorgt er weleens voor dat ze niet naar het ziekenhuis wil. Maar dat gebeurt zelden. Gelukkig is ze nog te jong om te beseffen wat er allemaal gebeurt. En wat er allemaal is gebeurd."


De Tekst gaat verder onder de Foto:


Net als haar driejarige zusje Livia is Chloé een vrolijk kind. In juni tijdens de zomervakantie op Ibiza spelen en zwemmen ze dagelijks zoals twee actieve kinderen van die leeftijd dat doen. "Totdat Chloé 's nachts plotseling uit bed viel", vervolgt vader Bart. "Gelukkig was het maar een val van twintig centimeter, maar we schrokken ons rot. Een dag later had ze een blauwe knie en een onverklaarbaar blauw plekje in het gezicht." Van Hintum wijst naar de linkerkant van zijn voorhoofd. "Michelle (zijn vrouw, red.) herkende dat direct. Ze wist dat zo'n plekje een symptoom van leukemie kon zijn, maar we zeiden tegen elkaar dat we daar niet vanuit moesten gaan. Vijf dagen later waren we terug in Nederland en werd Chloé steeds bleker. Ook kreeg ze steeds minder energie. Ze was moe, terwijl ze normaal de hele dag druk bezig is."


STIL:


Maandagochtend nam de huisarts een paar buisjes bloed af bij Chloé. "Op woensdag zouden we de uitslag krijgen. Diezelfde avond ging de telefoon al. We moesten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komen. Ik heb direct ploeggenoot Wessel Dammers gebeld en gevraagd of hij op Livia kon oppassen. Hij kwam gelukkig snel. Michelle en ik zijn met Chloé naar het UMC Groningen gereden. We wisten genoeg. Al helemaal toen we binnenkwamen en vier, vijf artsen ons stonden op te wachten. Nadat een van hen vertelde dat leukemie (bloedkanker, red.) was geconstateerd, stortte onze wereld in. Drie minuten lang viel er geen woord. Het was stil. Ik kende de ziekte alleen van een jongen van mijn basisschool, die daar twintig jaar geleden door werd getroffen en overleed. Ik zag eenzelfde scenario voor me. In mijn gedachten was ze die drie minuten al vijf keer overleden."


In het artikel vertelt Bart over de behandelingen die zijn oudste dochter ondergaat, de prettige begeleiding in het Prinses Máxima Centrum, de kracht van de chemo's, hoe wordt geprobeerd Chloé's medicijnen toe te dienen, de onderhoudsfase die vanaf eind februari start als alles volgens plan verloopt en de wijze waarop Bart met de situatie omgaat. Ook over de cadeautjes die ze hebben ontvangen vanuit supportersverenigingen uit heel Nederland, hoe het komt dat Chloé is geboren in Turkije en de combinatie met zijn huidige leven als profvoetballer. Hij is blij dat FC Groningen meedenkt. "De trainers zijn ervan op de hoogte dat ik af en toe een training moet missen omdat ik dan met Chloé meega."


De Tekst gaat verder onder de Foto:

Het artikel met Bart en Chloé van Hintum is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook een interview met Phillip Cocu, we gingen op bezoek bij Peter Hyballa, bij de drie Nederlandse spelers van de Duitse hekkensluiter SpVgg Greuther Fürth en bij Rick Karsdorp in Rome. We brachten vader Jan Stekelenburg bijeen met zoons Maarten (trainer/bondscoach), Jeroen (NOS) en Milan (van Dongen, ESPN). We spraken met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met doctorandus John O'Brien over zijn periode in Nederland bij Ajax en FC Utrecht, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst en met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.


ELF Voetbal nummer 12 valt vandaag bij de abonnees op de deurmat. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!Bron: www.elfvoetbal.nl