Beatrice (51) zoekt extra wol én vrijwilligers om mutsen te breien: “Voor vrouwen met borstkanker is dat hoofddeksel psychologisch belangrijk”.

01-04-2022 17:22

 

 

Auteur: Erik Van Eycken - nieuwsblad.be

 

 

 Beatrice zet zich in voor mensen met kanker. 

Foto: Erik Van Eycken.

 
 
 
 
 
 
 
BONHEIDEN/HEVER - Beatrice Stevens uit Hever besliste om zich voortaan volledig toe te leggen op het helpen van mensen die door kanker worden getroffen. Ze is niet alleen vrijwilliger in Zorghuis De Dijlevallei in Boortmeerbeek, samen met een zestal vrijwilligers breit en haakt ze mutsen voor mensen met kanker die worden geconfronteerd met haaruitval.
 
“Mijn naam is Beartrice Stevens, Bea voor iedereen. Ik werd zeven jaar geleden met het harde verdict van borstkanker geconfronteerd. Na talloze operaties en na vele jaren chemo lijkt alles de goede weg op te gaan met mijn gezondheid, al word ik nog steeds dagelijks geconfronteerd met de impact op mijn lichaam van deze vreselijke ziekte. Ik haak en brei mutsen voor dames, heren en zelfs kinderen die kaal geworden zijn door hun behandeling tegen kanker. Kunnen jullie me helpen voor meer naamsbekendheid zodat we meer gratis wol krijgen?” Zo luidde de noodkreet van Bea bij onze redactie.

Door haar ziekte die verleden tijd lijkt, sloot ze zich aan bij de organisatie Fighting For Cancer dat ondermeer mutsen haakt en breit voor dames die hetzelfde verdict kregen als Bea zeven jaar geleden, maar eigenlijk voor elkeen die door een kankerbehandeling de haren verliest.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Een muts is psychologisch belangrijk, vooral voor vrouwen. 

Foto: Erik Van Eycken.

 
 
 
 
 

Mutsen voor Imelda:


Samen met een zestal vrijwilligers uit Boortmeerbeek, Meise, Leuven, Bekkevoort en Tervuren zet ze zich elke dag in. Zelfs een vrijwilliger uit Nederland stuurt haar met de regelmaat van de klok zelf gemaakte mutsen: “Zo’n muts zorgt niet alleen voor bescherming doorheen het jaar, het is psychologisch belangrijk voor elke patiënt. Vooral vrouwen hebben het er moeilijk mee”, legt Bea uit.

 

“Aangezien ik zelf met de ziekte ben geconfronteerd, zie ik onmiddellijk wanneer iemand in behandeling is met een chemokuur. Onderschat de impact niet wanneer een vrouw naar de kapper gaat om de restantjes haar te laten afscheren, dat is bikkelhard. Zeven jaar geleden heb ik hard geweend toen het me overkwam.” Ze doneert haart mutsen aan het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. In de toekomst en wanneer zich meer vrijwilligers aandienen, wil ze ook mutsen schenken aan het Sint-Maartensziekenhuis in Mechelen.
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Beatrice zoekt wol zodat haar medewerkers mutsen kunnen breien. 

Foto: Erik Van Eycken.

 
 
 
 
 

Wol:


Bea en haar vrijwilligers zijn vooral op zoek naar wol. “We werken al samen met de winkelketen Zeeman, maar voorlopig krijgen we weinig respons. Vermoedelijk heeft dat te maken met de verschillende hulpacties voor Oekraïne waardoor mensen momenteel minder geneigd zijn ons te helpen. Ik roep iedereen op om restanten wol te doneren. Ook financiële steun kan zodat we de wol kunnen aankopen want met eigen middelen kan het niet meer. We maken zowel mutsen voor de zomer- als wintermaanden in verschillende stoffen.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
De breimachine van Bea.

Foto: Erik Van Eycken.

 
 
 
 
 

Zorghuis:


Haar hulp voor mensen met kanker stopt echter niet bij het maken van mutsen. Bea is ook vrijwilliger bij Zorghuis De Dijlevallei in Boortmeerbeek, het huis voor mensen die recupereren van een kankerbehandeling.: “Ik haal daar heel veel voldoening uit. Heel de dag ben ik met patiënten aan de slag, zo knutselen we veel. Ze is ook de bezielster van de praatgroep ‘Van Boezem tot Boezem’, bestaande uit vrouwen die met borstkanker werden of worden geconfronteerd: “Onlangs hebben we weeral iemand moeten ‘afgeven’. Elke keer is dit een slag in het gezicht.”

 

 

 

Contact via vanboezemtotboezem@gmail.com