Beeldje voor doodzieke Hellendoornse ondernemer: ‘Het is net Henk die daar op de sokkel staat’.

30-06-2020 20:15


Auteur: Han Haveman - destentor.nl/reggestreekOndernemer Henk Olthof uit Hellendoorn zoals iedereen hem wel kent, met een La Paz-sigaar in de mond.

Ondernemer Henk Olthof uit Hellendoorn zoals iedereen hem wel kent, met een La Paz-sigaar in de mond.

Foto: Lenneke Lingmont.
 
HELLENDOORN - Ondernemer Henk Olthof (57) uit Hellendoorn is bezig met wat hij enigszins plastisch omschrijft als zijn 'afscheidstoernee'. Zijn longkanker is uitgezaaid en de Hellendoorner heeft drie weken geleden van de doktoren te horen gekregen dat ze hem niet meer kunnen helpen. Een groepje bevriende zakenrelaties heeft vrijdagavond een standbeeld voor hem opgericht in hartje Hellendoorn. 

De doktoren gaven hem begin deze maand nog zes tot tien weken en deze kostbare tijd wil Olthof met name gebruiken om gepast afscheid te nemen van iedereen, die hem dierbaar is. "Dit is in elk geval beter dan ineens te sterven na een hartaanval. Ik heb tenminste nu nog de tijd om alles goed te regelen en afscheid te nemen." 


Geen Bis Club:

Vrijdagavond 26 Juni 2020 stond een afscheidsetentje met de 'Geen Bis Club' in café-restaurant In de Tonne in Hellendoorn gepland. Dit groepje bevriende ondernemers op 't Lochter in Nijverdal vond elkaar enkele jaren geleden in zijn verzet tegen een verplichte bijdrage voor cameratoezicht op dit industrieterrein. Olthof heeft daar een bedrijf in dak- en gevelbeplating.


"Toen mijn zoon en ik kwamen aanrijden door de Dorpsstraat zette hij de auto stil op de Schapenmarkt tegenover Albert Heijn. De hele vriendengroep stond hier op mij te wachten en ze wilden dat ik daar een net geplaatst zwart metalen beeldje van mezelf zou onthullen. Een schitterend gebaar, waar ik erg emotioneel van werd.  Ik had wel wat gekkigheid van deze heren verwacht, maar toch nooit een standbeeld? Dat krijg je normaal gesproken als je overleden bent."  


Begraven in Hellendoorn:

Hij vervolgt: "Ik heb begrepen dat ze een kunstenaar de opdracht hebben gegeven om een beeldje van mij te maken en moet zeggen dat het uitstekend is gelukt. Ik sta er met een sigaar in de mond, uiteraard een La Paz want dat is mijn merk. Dat beeld is nu met de warme hand gegeven. Ze moeten het maar weer omver trekken als ik er niet meer ben, dan heb ik daar toch geen last meer van. Ik heb voor mezelf al een stuk grond op de begraafplaats aan de Ninaberlaan geregeld, want ik wil begraven worden in Hellendoorn. In Nijverdal wil ik dood nog niet liggen." 


 

Ik had wel wat gekkigheid van deze heren verwacht, maar toch nooit een standbeeld?

Henk Oltof, Ondernemer.Op de sokkel van het beeldje  staat de tekst: 'Henk Olthof, markant ondernemer en weldoener voor dorp Hellendoorn'. Neef Jan Olthof vindt het beeld een 'passend eerbetoon' voor zijn oom en 'veelzeggend' dat anderen vinden dat ze hem op deze manier moeten eren. Hij omschrijft zijn oom als 'iemand die altijd klaar staat voor anderen'. "Als er iets moet gebeuren klopt niemand tevergeefs aan bij Henk", zegt hij. Ook Jan vindt de gelijkenis met zijn oom treffend. "Het is net Henk die daar op de sokkel staat." 


Weldoener:

Olthof is altijd een echte weldoener geweest voor allerlei verenigingen en clubs in de gemeente Hellendoorn. Hij is al jarenlang hoofdsponsor van vv. Hellendoorn en ook de Hellendoornse Harmonie was hij gunstig gezind. Maar ook bij voetbalclubs als De Zweef en SVVN hangen zijn sponsorborden, want ook daar kent Olthof naar eigen zeggen 'wel weer enkele jongens'.


Jubileum:

Veelzeggend was de manier waarop Henk in het najaar van 2018 het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf aan de Fuutweg vierde. Het echtpaar Olthof had vooraf aangegeven dat het zelf geen cadeaus wilde. De circa 550 genodigden werd verzocht geld te storten op één van de vier door hen geselecteerde goede doelen."Als je eenmaal zo'n groot feest geeft, moet je het geld niet in eigen zak willen steken. Je kunt het beter weggeven aan een goed doel. Je krijgt over het algemeen toch allemaal dingen waar je weinig aan hebt. Wat moet ik met al die bloemen en flessen wijn, ik drink alleen bier", grapte Olthof destijds.


Ruin 28 mille:

Samen met zijn vrouw Ria en neef Jan koos hij drie lokale goede doelen uit, namelijk de Voedselbank Hellendoorn, hospice Noetsele en het Natuurhuus Krönnenzommer. Aan deze lijst werd het nationale MS Fonds toegevoegd, omdat een vriend van Henk uit Marle aan deze slepende ziekte lijdt. Het echtpaar Olthof besloot vooraf voor elk goed doel 2500 euro beschikbaar te stellen. De feestvierders maakten samen bijna 19 mille over aan de genoemde goede doelen.De doodzieke ondernemer Henk Olthof wordt door bevriende zakenrelaties met een beeldje op de Schapenmarkt in hartje Hellendoorn geëerd. 

De doodzieke ondernemer Henk Olthof wordt door bevriende zakenrelaties met een beeldje op de Schapenmarkt in hartje Hellendoorn geëerd.

Foto: Han Haveman.Vergunning:

Bij de gemeente Hellendoorn is maandag 29 Juni 2020 een aanvraag ingediend voor het plaatsen van dit beeldje. "Het is mooi dat mensen in Hellendoorn ondernemer Henk Olthof op deze manier willen eren. Hij betekent veel voor Hellendoorn. We gaan graag met de initiatiefnemers van dit kunstwerk in gesprek over dit eerbetoon", laat de gemeente weten. 

 


Bron: www.destentor.nl